Factcheck: virale afbeelding van oververhitte Duitse weerkaart is nep

Karin Eeckhout

Op sociale media wordt een Duitse weerkaart gedeeld met op de achtergrond iets wat lijkt op brandende lava. Met dergelijke ‘klimaatpropaganda’ willen de media ons bang maken voor de klimaatverandering, lezen we in de bijschriften. De kaart blijkt echter gemanipuleerd en was oorspronkelijk als satire bedoeld.

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.

Op 1 juli plaatst een Nederlandstalige man onderstaand X-bericht. Het werd al 66.400 keer bekeken.

‘Het wordt een beetje zielig en lachwekkend als je mensen op deze manier angstig wil maken voor de klimaatverandering. Zijn er nog mensen die dit serieus nemen?’, schrijft de man bij een screenshot dat eruitziet als een weerkaart uit een weerbericht op televisie. Rechts onderaan staat het logo van Tagesthemen, het televisiejournaal van de Duitse openbare omroep ARD.

Het screenshot toont de weerkaart van Duitsland, met op de achtergrond iets wat lijkt op brandende lava. Op de kaart staan temperaturen die variëren van 22 graden Celsius in het Noord-Duitse Kiel tot 35 graden ten zuidwesten van Stuttgart.

Alleen is ‘Stutgartt’ fout gespeld: er staat ‘Stutigart’. Dat doet ons vermoeden dat de afbeelding weleens nep zou kunnen zijn. Wellicht is er artificiële intelligentie gebruikt om de lava-achtergrond toe te voegen.µ

https://www.knack.be/factcheck/factcheck-nee-studie-bewijst-niet-dat-er-twintig-keer-meer-mensen-sterven-van-de-kou-dan-van-de-hitte/


Dat vermoeden wordt bevestigd door de Community Notes bij het bericht. Daarin wordt   aangeven dat het zou gaan om een gemanipuleerd beeld, dat niet correct weergeeft wat getoond werd tijdens de Tagesthemen-uitzending van 28 juni 2025. 

We herkennen in de uitzending inderdaad het beeld uit het screenshot (op 18:13), maar dan zonder de lava-achtergond. De uitzending is ook op YouTube terug te vinden (vanaf 16:50)

Satire

Ook Engelstalige X-accounts delen het bericht. Een van die posts werd meer dan een half miljoen keer bekeken en 4000 keer gedeeld. In de commentaren geeft de auteur van het bericht echter zelf aan dat het gaat om satire, maar dat heeft blijkbaar niet iedere socialemediagebruiker begrepen.

Ook de auteur van de hierboven aangehaalde Nederlandstalige X-post heeft ondertussen toegegeven dat de afbeelding die hij deelde nep is, maar dat weerhoudt socialemediagebruikers er niet van om zich boos te maken over de ‘klimaatangstporno’ die de media ons zouden opdringen.

//www.knack.be/factcheck/factcheck-nee-deze-tv-reportage-verspreidt-geen-leugens-over-de-temperatuur-op-corsica/

Het is overigens niet de eerste keer dat we dit discours zien op sociale media. Tijdens een hittegolf in de zomer van 2023 gingen berichten viraal over een ‘gecoördineerde transnationale campagne om leugens te verspreiden over het weer’. Volgens dat narratief zouden de media de hoogte van de temperaturen overdrijven, met de bedoeling de bevolking te alarmeren over de klimaatopwarming. Veel van die berichten werden toen door factcheckers weerlegd, onder meer door Knack.

Conclusie

– Op sociale media wordt een Duitse weerkaart gedeeld met een achtergrond die eruitziet als brandende lava. Met dergelijke ‘klimaatpropaganda’ zouden de media ons bang willen maken voor de klimaatverandering, lezen we in de bijschriften.

– De kaart blijkt gemanipuleerd en was oorspronkelijk als satire bedoeld. 

– We beoordelen de in de virale berichten verspreide gemanipuleerde weerkaart als onwaar.

Bronnen

In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.

Alle bronnen werden het laatst geraadpleegd op 2 juli 2025.

Lees meer over:

Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.

U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.

Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).

Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.


Roularta Media Group
© Roularta Media Group

Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.

Partner Content