Factcheck: nee, dit was vroeger geen vruchtbare landbouwgrond

Lotte Lambrecht

Online circuleert een foto van een Grieks zonnepark. Volgens socialemediagebruikers zou het park vroeger landbouwgrond geweest zijn. Dat klopt niet. Uit satellietbeelden blijkt dat de grond waarop het zonnepark zich bevindt, nauwelijks begroeid en niet gecultiveerd was. 

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.

Op sociale media circuleert een foto van een zonnepark. Volgens socialemediagebruikers zou het terrein waarop het zonnepark zich bevindt, vroeger landbouwgrond geweest zijn.

‘Griekenland. Het waren ooit bebouwde akkers’, lezen we als bijschrift van de foto. De Nederlandstalige Facebookgebruiker die de foto deelt, schrijft ‘De groene globalisten houden van de natuur’ in het bijschrift. Ook Nederlandstalige X-gebruikers delen de foto. De post wordt 27 keer gedeeld.

Screenshot X

Een Engelstalige tweet die stelt dat het om voormalig landbouwgebied gaat, wordt ruim 60.000 keer bekeken. 

Moet er landbouwgrond wijken voor dit zonnepark?

We nemen een screenshot van de afbeelding en laden die op bij zoekmachines Google Lens en Tineye. Zo komen we terecht op een factcheck van de Griekse factcheckorganisatie Ellinika Hoaxes

Zij onderzochten de foto en kwamen terecht op een Griekse website gespecialiseerd in energienieuws. Daar vinden we dezelfde foto als op sociale media terug. Zo herkennen we een auto die geparkeerd staat naast de zonnepanelen (rood kader) en de groene strook tussen twee zones van het zonnepark in (geel kader). De foto op sociale media is vermoedelijk bijgesneden. 

Screenshot gobhma.gr
Screenshot Twitter

We vertalen het artikel van de Griekse energiesite met Google Lens, en lezen dat het zonnepark ontwikkeld werd door de energiegroep Helleniq Energy. Het park bevindt zich in het Griekse dorpje Kozani. Het park werd in april 2022 ingehuldigd. Het is tot nu toe het grootste project voor hernieuwbare energie in Griekenland en een van de grootste in Europa, met een totaal vermogen van 204,3 megawatt.

Ellinika Hoaxes achterhaalde de precieze locatie van het park, dat te vinden is via coördinaten 40.41267090916227, 21.657174720997244.

De factcheckorganisatie vergeleek twee satellietbeelden, een voor de installatie van het zonnepark, en een erna. Op beide beelden is te zien dat het terrein waarop het park is gebouwd rotsachtig is, zonder veel begroeiing. De naburige landbouwgronden zijn ook na de installatie van het park nog steeds te zien (geel kader). 

Screenshot Ellinika Hoaxes
Screenshot Ellinika Hoaxes

Conclusie
– Online circuleert een foto van een Grieks zonnepark.
– Volgens socialemediagebruikers zou het park vroeger landbouwgrond geweest zijn.
– Dat klopt niet. Uit satellietbeelden blijkt dat de grond waarop het zonnepark zich bevindt, nauwelijks begroeid en niet gecultiveerd was en niet gebruikt werd als landbouwgrond.
– We beoordelen de stelling dan ook als onwaar.

Bronnen
– In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.
– Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 9 februari 2024.

Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.

U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.

Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).

Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.


Roularta Media Group
© Roularta Media Group

Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.

Partner Content