Factcheck: nee, de Israëlische vlag werd niet geprojecteerd op een evenementenhal in Las Vegas

Karin Eeckhout

Online gaat een video viraal waarin de Israëlische vlag te zien is op een projectiescherm van de evenementenhal Las Vegas Sphere. Die vlag werd daar nooit geprojecteerd. Het filmpje is gemanipuleerd, zo blijkt uit reacties van de Las Vegas Sphere en de maker van de video. 

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.

Sinds 10 oktober worden op sociale media posts gedeeld waarin we de blauw-witte Israëlische vlag geprojecteerd zien op het LED-scherm van de Las Vegas Sphere, een evenementenlocatie in de Amerikaanse stad Las Vegas waar concerten en andere grote shows worden georganiseerd. De Las Vegas Sphere zou met de projectie zijn steun betuigen aan Israël, zo stellen de berichten die video’s of foto’s delen van de vlag. 

De beelden begonnen te circuleren in de tweede week van oktober 2023, onder meer op Facebook, YouTube en TikTok. De bekende influencer Perez Hilton (meer dan een miljoen volgers op Facebook) maakte er een Facebook-reel van. 

Op 7 oktober begon de Palestijnse extremistische groepering Hamas, onder de naam Operatie al-Aqsa Zondvloed, een verrassingsaanval op Israëlische doelwitten. Vanuit de Gazastrook vuurde de organisatie duizenden raketten af. Hamasstrijders trokken tegelijk ook kibboetsen binnen, waarbij ze massale slachtpartijen aanrichtten. Ze vielen ook binnen op een Israëlisch muziekfestival, Nature Party, in de Negev-woestijn, dicht bij Gaza. Dat lezen we in een artikel van het persagentschap Reuters

Sinds zondag 8 oktober reageert Israël met bombardementen op Gaza. Israël heeft ook een grondoffensief in Gaza voorbereid. Volgens de meest recente cijfers van de Verenigde Naties heeft het conflict ondertussen al aan meer dan 4200 mensenlevens gekost en is een miljoen Palestijnen op de vlucht. 

Is de video die op sociale media werd gedeeld echt?

Nee, de video is nep. Het officiële account van de Las Vegas Sphere heeft op X bevestigd dat de afbeelding gefotoshopt is (hier gearchiveerd). Aan de factcheckers van Snopes liet de Las Vegas Sphere weten dat de beelden nooit op zijn eigen kanalen was gepubliceerd. 

In verschillende reacties op de posts werd dezelfde gebruiker geciteerd als de originele bron van de video. Die gebruiker bevestigde dat in een X-post, waarin hij duidelijk stelde dat hij visuele effecten had gebruikt om een  Israelische vlag op een ‘bal’ te creëren, en dat zijn bedoeling was geweest om ‘lawaai te maken en gehoord te worden’.

De claim dat de Las Vegas Sphere met een projectie van de Israëlische vlag zijn steun voor dat land had willen uitspreken, is dus niet correct, aangezien de beelden van die vlag nep zijn. Tot die conclusie kwamen eerder ook al de factcheckers van Snopes, AP, Reuters en Check Your Fact.

Er circuleren dezer dagen wel meer gemanipuleerde foto’s en video’s. In eerdere factchecks heeft Knack valse beelden over de oorlog in Oekraïne geïdentificeerd.

Conclusie

Online gaat een video viraal waarin de Israëlische vlag te zien is op een projectiescherm van de evenementenhal Las Vegas Sphere. Die vlag werd daar nooit geprojecteerd. Het filmpje is gemanipuleerd, zo blijkt uit reacties van de Las Vegas Sphere en de maker van de video. We beoordelen de video en de bijschriften als onwaar.

Bronnen

In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.

Alle bronnen werden het laatst geraadpleegd op 25 oktober 2023.

Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.

U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.

Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network.

Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar


factcheck@knack.be
Roularta Media Group
© Roularta Media Group

Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.

Partner Content