Factcheck: geen bewijs voor bestaan van folders over België als ‘vijfsterrenbestemming’

Karin Eeckhout

Op Radio 1 zegt N-VA-Kamerlid Axel Ronse dat in herkomstlanden van asielzoekers folders worden uitgedeeld waarin België wordt gepromoot als ‘vijfsterrenbestemming’ waar je snel een leefloon kunt krijgen. De Dienst Vreemdelingenzaken bevestigt dat mensensmokkelaars (foutieve) informatie over België als bestemming verspreiden, maar tastbaar bewijs van het bestaan van die folders kan Ronse niet voorleggen.

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.

Bij deCheckers, een Belgische vzw die de verspreiding van nepnieuws wil tegengaan en waarvan Knack een partner is, liep onlangs een vraag binnen over een uitspraak die N-VA-Kamerlid Axel Ronse deed in het Radio 1-programma De Ochtend op 14 april. ‘Weet u dat in heel veel landen van herkomst foldertjes worden uitgedeeld waar België als een vijfsterrenbestemming op staat, omdat je hier heel snel een leefloon kan krijgen?’

We nemen contact op met Axel Ronse, met de vraag of hij die folders zelf ergens heeft gezien of weet waar we voorbeelden zouden kunnen vinden. ‘Ik heb een aantal jaar geleden een reportage gezien waarin pamfletten aan bod kwamen die zowel de generositeit van onze sociale zekerheid als het gemak om ervan gebruik te maken in de verf zetten’, schrijft hij in een e-mail aan Knack.

Enkele dagen later laat Ronse weten dat hij, ondanks lang zoeken, de bewuste reportage niet meer terug heeft kunnen vinden, en dat hij dat zelf vervelend vindt.

Van Bossuyt wil geen nieuwe opvangplaatsen, maar sluit voorlopig ook geen asielcentra

Ondertussen zijn we ook via andere kanalen op zoek gegaan. We namen contact op met Charlotte Vandecruys, de woordvoerder van minister van Asiel en Migratie Anneleen Van Bossuyt (N-VA), maar ook via die weg vonden we geen bewijs van het bestaan van de bewuste folders.

We staken ook ons licht op bij Paulien Blondeel, woordvoerder van de Dienst Vreemdelingenzaken. ‘Ik kan geen concreet bewijs leveren van het bestaan van dergelijke folders’, laat zij weten. ‘Wij zijn er ons echter wel van bewust dat er in de landen van herkomst veel foutieve informatie circuleert over België als bestemming. Die informatie wordt verspreid door mensensmokkelaars, malafide reisbureaus of door slecht geïnformeerde tussenpersonen. Wij proberen die desinformatie te counteren door zelf informatiecampagnes te organiseren waarin we betrouwbare informatie verspreiden. Dat doen we zelf soms via folders, maar ook via infocampagnes in de scholen, via sociale media, influencers, straattheater… Meestal werken we hiervoor samen met lokale organisaties die het doelpubliek goed weten te bereiken’, aldus nog Blondeel.

Factcheck: een langdurig werkloze die een hoger pensioen krijgt dan iemand die 40 jaar heeft gewerkt, kan dat?

Zowel Axel Ronse als de andere mensen die we voor deze factcheck spraken, benadrukten dat de informatie over België als ‘vijfsterrenbestemming’ niet uitsluitend via papieren folders wordt verspreid, maar dat het ook online en via de sociale media gebeurt. Voorbeelden kregen we, ondanks aandringen, helaas niet toegestuurd.

Conclusie
– Op Radio 1 zegt N-VA-Kamerlid Axel Ronse dat in herkomstlanden van asielzoekers folders worden uitgedeeld waarin België wordt gepromoot als ‘vijfsterrenbestemming’ waar je snel een leefloon kunt krijgen.
– De Dienst Vreemdelingenzaken bevestigt dat mensensmokkelaars (foutieve) informatie over België als bestemming verspreiden, maar tastbaar bewijs van het bestaan van die folders kan Ronse niet voorleggen.
– We oordelen dat er geen bewijs bestaat voor de claim van Axel Ronse.

 

Bronnen

In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.
Bovendien werd voor deze factcheck contact opgenomen met de volgende mensen:

– Mailverkeer met Axel Ronse tussen 15 april en 7 mei 2025

– Telefoongesprek en mailverkeer met Paulien Blondeel tussen 18 april en 7 mei 2025

– Telefoongesprek met Charlotte Vandecruys op 16 april 2025

Alle bronnen werden het laatst geraadpleegd op 7 mei 2025.

Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.

U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.

Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).

Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.


Roularta Media Group
© Roularta Media Group

Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.

Partner Content