Factcheck: deze baby is niet onlangs in Gaza gedood maar werd het slachtoffer van een Israëlische aanval in Libanon in 2006

Karin Eeckhout

Op het internet gaat een foto viraal van een overleden baby, met de claim erbij dat het zou gaan om een Palestijns kind dat onlangs in Gaza door het Israëlische leger is gedood. Dat klopt niet: het gaat om een foto van een baby die omkwam tijdens een luchtaanval door Israël in Beiroet in 2006. 

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.

Op X wordt een foto gedeeld van een overleden baby die het slachtoffer zou zijn van de recente Israëlische aanvallen op Gaza (hier gearchiveerd). Ook op Facebook en Instagram gaat de foto rond, met soortgelijke bijschriften (hier en hier gearchiveerd).

Op 7 oktober begon de Palestijnse extremistische groepering Hamas, onder de naam Operatie al-Aqsa Zondvloed, een verrassingsaanval op Israëlische doelwitten. Vanuit de Gazastrook vuurde de organisatie duizenden raketten af. Hamasstrijders trokken tegelijk ook kibboetsen binnen, waarbij ze massale slachtpartijen aanrichtten. Ze vielen ook binnen op een Israëlisch muziekfestival, Nature Party, dat plaatsvond in de Negev-woestijn, dicht bij Gaza. Dat lezen we in een artikel van het persagentschap Reuters

Sinds zondag 8 oktober reageerde Israël met bombardementen op Gaza. Momenteel bereidt Israël een grondoffensief in Gaza voor. Volgens de meest recente cijfers van de Verenigde Naties heeft het conflict ondertussen al aan meer dan 4200 mensenlevens gekost en is een miljoen Palestijnen op de vlucht.

Zien we op de foto inderdaad een Palestijnse baby die door het Israëlische leger werd gedood in Gaza? 

Wanneer we de foto opladen in zoekmachine Yandex, dan komen we onder meer terecht bij een artikel dat op 9 augustus 2006 op de Turkse website Sabah is gepubliceerd, met daarbij dezelfde foto van het overleden kind. De foto is dus ouder dan het recente conflict tussen Israël en de Palestijnse organisatie Hamas.

De Turkse site schrijft dat reddingswerkers het lichaam van een tien dagen oude Libanese baby onder het puin vandaan haalden nadat Israëlische troepen de Libanese hoofdstad Beiroet hadden aangevallen. 

Met die informatie gaan we verder op zoek. Zo komen we terecht bij het fotoagentschap Getty Images. We herkennen het kind uit de foto die nu viraal gaat. In de beschrijving bij de beelden van Getty lezen we dat op 8 augustus 2006 een reddingswerker het lichaam van een tien maanden oude baby vasthoudt, nadat het kind was teruggevonden tussen het puin van een gebouw dat was getroffen door een Israëlische aanval in Beiroet.

De factcheckers van The Quint en Boom kwamen tot dezelfde conclusie.

Conclusie

Op het internet gaat een foto viraal van een overleden baby, met de claim erbij dat het zou gaan om een Palestijns kind dat onlangs in Gaza door het Israëlische leger is gedood. Dat klopt niet: het gaat om een foto van een baby die in 2006 omkwam tijdens een luchtaanval door Israël in Beiroet. We beoordelen het bijschrift bij de foto op X daarom als onwaar.

Bronnen

In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.

Alle bronnen werden het laatst geraadpleegd op 23 oktober 2023.

Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.

U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.

Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).

Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.


Roularta Media Group
© Roularta Media Group

Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.

Partner Content