Opinie | Boeken Opinie | Boeken Embargo Peter Terrin vraagt zich af of je pas echt een belangrijk schrijver bent als je boek 'onder embargo' verschijnt.
Opinie | Boeken Opinie | Boeken Happy man, sleeping baby Peter Terrin in de volle natuur met zoonlief terwijl hij aan YouTube denkt en zijn onverwoestbare tikmachine.
Opinie | Boeken Opinie | Boeken Droom van een idee Verhalenverteller-schrijver Peter Terrin doet zijn petje af voor 'Inception' van verhalenverteller-regisseur Christopher Nolan.
Opinie | Boeken Opinie | Boeken Voor volk, vaderland en voetbal Mannen mogen niet huilen, maar voetballers wel. Peter Terrin over het WK Voetbal.
Opinie | Boeken Opinie | Boeken In memoriam Peter Terrin slaat na Mexico 1986 en na Jan Wauters weer een sportbladzijde om.
Opinie | Boeken Opinie | Boeken Kleine nachten Peter Terrin, die op een haar na de Libris miste, schrijft Librisprijswinnaar Bernard 'Kleine dagen' Dewulf achterna.
Opinie | Boeken Opinie | Boeken Bloemen aan de meet Peter Terrin raakte niet genomineerd voor De Gouden Uil en wist toen hij dit schreef nog niet dat hij enkele dagen later wél bij de laatste zes genomineerden voor de Libris Literatuurprijs zou zijn.
Opinie | Nieuws Opinie | Nieuws Flandriens van het woord Wie schrijft, moet geduld oefenen. Toen Peter Terrin deze column over zijn niet-nominatie door de Gouden Uil-jury (met Guy Mortier als voorzitter) schreef, wist hij nog niet dat hij uiteindelijk wél voor de shortlist van de Libris zou worden genomineerd.
Magazine Magazine Omzwachtelde waarheid Na de mythische 'New Yorktrilogie', medio jaren tachtig, behoort Het boek der illusies tot het beste wat Paul Auster heeft geschreven. Maar zijn mooiste hoofdstuk staat te lezen in de nieuwe roman Onzichtbaar.
Magazine Magazine Onder ornithologen Voor wie de wereld graag van een afstand bekijkt en analyseert, zijn twee nieuwe vogelboeken absolute musts. Over geniale dwalingen op de weg naar kennis, en over de lyriek van de valkerij.
Magazine Magazine Het begon met sproeten Nog voor de Oranjerevolutie in Oekraïne schreef Andrej Koerkov met De laatste liefde van de president een profetische sleutelroman. Vladimir Poetin las hem niet uit. Zonde.
Magazine Magazine Blog Aan alles komt een einde. Het einde van deze column, op deze plek in uw favoriete weekblad, is gekomen. Noem het herstructurering. De resultaten zijn voortreffelijk, toch moet drastisch worden ingegrepen. Niet alleen arbeiders hebben daar onder te lijden.
Magazine Magazine De troost van haat Meursault heeft maar één Arabier vermoord, als hij ter dood wordt veroordeeld. Geprikkeld door de heisa omtrent de opknoping van Saddam Hoessein heb ik de laatste tijd wel vaker moeten terugdenken aan de hoofdpersoon uit De vreemdeling van Albert Camus. Meursault is in wezen niet slecht, alleen uitermate onverschillig, en dientengevolge eerlijker dan goed voor …
Magazine Magazine Notities uit het ondermaanse III Ik heb een belabberd geheugen. Wat er zoal in een afgelopen jaar is gebeurd, daar heb ik, indien de vraag gesteld, steun bij nodig. Een ramp, een sociaal slachtveld, een oorlog, een verkiezing, bij herhaling duiken ze op in de recente wereldgeschiedenis, talent echter om die herhaling chronologisch te markeren, bezit ik niet. Uit ervaring …
Magazine Magazine De waarheid verzinnen, en andere eerlijke suggesties Met een steeds grotere regelmaat ontstaat ophef over een waarheid die verzonnen blijkt te zijn. Laatst ging het over Emmanuel Lipp, een veroordeelde moordenaar. De man had in zijn cel een roman over zijn leven geschreven. Uitgevers en media worden hier behoorlijk opgewonden van, dat hoeft geen verduidelijking. Maar toen kwam aan het licht dat …
Magazine Magazine David, vip-BV Ik sta op een trampoline, een kleine trampoline. Ik wip langzaam op en neer, in slow motion bijna, ik voel aan de springveren, die diep doorzakken, dat de trampoline niet is gebouwd voor een man van mijn gewicht. Mijn mede-vips in het Big Brotherhuis moedigen mij aan. Niet uitbundig, niet uit volle borst, want ze …
Magazine Magazine In den beginne 'Eerst is Blauw er. Later komt Wit, en daarna Zwart, en nog voor het begin is Bruin er. Bruin had hem ingewerkt, Bruin had hem de kneepjes geleerd, en toen Bruin oud werd, nam Blauw het van hem over. Zo begint het. De plaats is New York, de tijd de tegenwoordige, en in geen van …
Magazine Magazine De getuige Ik zei dat hij zijn mond moest houden, ik zette mijn voet op zijn gezicht. Hij was aan het verkeerde adres, ik was werkelijk niet de persoon om uit te dagen. Het gebeurt vaker, ik lijk de zachtmoedigheid zelve. Terwijl ik alleen maar te allen tijde mijn woede poog te verbergen. Dat doe ik met …
Magazine Magazine Het voorval Op de ochtend van mijn geboorte, op weg naar de kruidenier, was mijn vader getuige van een merkwaardig voorval. Midden op het zebrapad van de drukke ringweg stond een piano. Auto's reden traag en weken onnodig ver uit, bestuurders leken een uitval naar hun koetswerk te vrezen. In de omgeving kon mijn vader niemand onderscheiden …
Magazine Magazine Eigen mening eerst Iedereen heeft recht op een mening. Die mening is doorgaans weinig origineel, zonder dat de hese verkondiger dit goed beseft. Ook vroeger, lang geleden, toen alles beter was, had iedereen een mening; in het dorpscafé, waar men de stem tijdens het verkondigen grondig kon smeren. Een of twee keer in de week volstond ruimschoots om …
Magazine Magazine Godsgeschenk Men kan, voor een slordige 100 miljoen euro, een reis naar de maan kopen. Op aarde schijnt een aanzienlijk aantal gegoede mensen te leven die onze planeet wel eens wil verlaten. Kwestie van avontuur, horizon verbreden, frisse neus halen, alles weer in perspectief zien. Heel binnenkort krijgt de maan als vluchtroute een te duchten concurrent. …
Magazine Magazine Broodje poep Naar ik mij herinner ben ik opgegroeid met De Film van Ome Willem, maar feitelijk was ik daar al iets te oud voor. De eerste aflevering dateert van 16 januari 1974. Dat ik als grote jongen van 6, 7 jaar toch naar Ome Willem keek, is geen schande: er was op het tijdstip van uitzending …