Waarom u zich beter niet op een vrijdag laat opereren

29/05/13 om 13:40 - Bijgewerkt om 13:40

Wie de risico's van een chirurgische ingreep wil minimaliseren, gaat best op een maandag onder het mes. Dat blijkt uit een recente Britse studie.

Waarom u zich beter niet op een vrijdag laat opereren

Onderzoekers aan het Imperial College in Londen analyseerden 4,1 miljoen geplande chirurgische ingrepen in Engelse ziekenhuizen tussen 2008-2009 en 2010-2011, en de overlijdens van 27.582 patiënten binnen de 30 dagen na hun operatie. Daaruit bleek dat naarmate de week vordert, de kans op overlijden omhoog gaat.

Op maandag ligt het sterftecijfer met 5,5 overlijdens per 1.000 opnames het laagst. In de loop van de week stijgt dat cijfer tot 8,2 overlijdens per 1.000 opnames, een stijging van 44 procent. 'Als de ingrepen tijdens het weekend worden uitgevoerd, liggen de overlijdenskansen zelfs 82 procent hoger vergeleken met maandag', zegt hoofdauteur Paul Aylin in de Britse krant The Guardian.

'Weekendeffect'

Het is de eerste keer dat een Britse studie een toegenomen kans op een 'inferieur resultaat' bij algemene chirurgische ingrepen suggereert naarmate de week vordert. Eerdere onderzoeken hadden wel al een dergelijk 'weekendeffect' aangetoond op spoedgevallendiensten.

'We kunnen niet met zekerheid zeggen wat de verklaring is, maar het is niet ondenkbaar dat slechtere zorg in het weekend een rol speelt', zegt Aylin. 'Dat kan gaan van minder verzorgend personeel tot een gebrek aan ervaren dokters. De eerste 48 uur na een operatie zijn cruciaal en patiënten die op vrijdag geopereerd worden, blijven doorgaans tot maandag.' (JDW)

Lees meer over:

Onze partners