Veel oordopjes bieden onvoldoende bescherming

22/09/10 om 13:38 - Bijgewerkt om 13:38

Uit een vergelijkende test van Test-Aankoop blijkt dat elf op de 17 geteste modellen oordopjes een eindscore van minder dan 50 procent behalen.

Veel oordopjes bieden onvoldoende bescherming

Test-Aankoop trok met 36 jongeren tussen 18 en 30 jaar naar een concert. Tien testpersonen droegen op maat gemaakte oordopjes (met filter), waarvoor ze eerst bij een gehoorcentrum waren langsgegaan. De overige jongeren gebruikten kneedbare wegwerpdopjes van kunstschuim of was (zonder filter) of de zogenaamde universele lamellendopjes, opgebouwd uit laagjes in de vorm van een parapluutje, met een geluidsfilter.

De jongeren woonden gedurende vier uur het concert bij, met een geluidsniveau vergelijkbaar met het lawaai van een kettingzaag (105,3 db(A)). Uit de metingen bleek dat negen van de 36 personen aan beide oren gehoorschade hadden opgelopen en 15 mensen aan één oor. De schade zal grotendeels herstellen, aldus Test-Aankoop.

De prijs biedt geen garantie. Het goedkoopste oordopje kost 0,62 euro per paar en bleek de beste uit de test te zijn in de categorie schuimoordopjes. Over de verschillende categorieën heen behaalde dit oordopje de tweede plaats, op ruime afstand van de beste in de categorie op maat gemaakte oordopjes, die 169 euro kosten.

Twee andere types op maat gemaakte oordopjes kosten eveneens 169 euro per paar, maar zij haalden niet eens een eindscore van 50 procent.

Op maat gemaakte oordopjes moeten getest worden op lekken: ze moeten perfect passen en mogen geen lucht doorlaten in de gehoorgang, waarschuwt Test-Aankoop nog.

Lees meer over:

Onze partners