'Theresa May, meesteres van de nietszeggende clichétaal' (studie)

28/10/16 om 17:18 - Bijgewerkt om 17:18

Een Britse specialist in politieke communicatie heeft de wijze waarop politici vragen ontwijken bestudeerd. De Britse premier Theresa May spant daarin de kroon.

'Theresa May, meesteres van de nietszeggende clichétaal' (studie)

Theresa May © REUTERS

Ze is nog geen vier maanden premier van Groot-Brittannië, maar meer tijd heeft Theresa May niet nodig gehad om een reputatie als meesteres van de nietszeggende clichétaal op te bouwen. In die mate zelfs dat een specialist in politieke communicatie een nieuwe categorie voor haar heeft bedacht in een studie over de wijze waarop politici vragen ontwijken.

Voor een premier die geconfronteerd wordt met een übercomplexe en explosieve Brexit gelden verzachtende omstandigheden, zo erkent psycholoog Peter Bull van de universiteit van York. Maar dat neemt toch niet weg dat de eerste media-optredens van Theresa "Brexit means Brexit" May nieuwe horizonten verkennen wanneer het gaat over ontwijkende antwoorden.

"De zaak van Theresa May is bijzonder interessant (...) Haar antwoorden zijn beleefd en hebben te maken met de inhoud van de vraag, maar ze bieden nooit de gevraagde informatie", doceert Bull in het onlinemagazine The Conversation.

Niet houdbaar

De vorser uit York boog zich onder meer over het eerste grote interview van May aan de BBC. Volgens zijn berekeningen beantwoordde de premier slechts 14 procent van de vragen expliciet. Niet ongewoon voor politici, denkt u misschien, maar in 33 interviews met andere politieke leiders lag het gemiddelde toch op 46 procent.

May is dusdanig beslagen in vaag taalgebruik dat Bull een nieuwe categorie voor haar heeft bedacht in de studie die hij aan het thema wijdde. Naast categorieën als "het herformuleren van de vraag", "het gedeeltelijke antwoord" of "het aanvallen van de interviewer" is er voortaan ook "het geven van een niet-specifiek antwoord op een specifieke vraag".

Volgens Bull is de houding van de conservatieve premier evenwel niet houdbaar op langere termijn. "Naarmate volksvertegenwoordigers harder gaan aandringen om meer details over de Brexit-strategie van de regering te weten te komen, zal de tactiek van May, namelijk ontwijkend antwoorden op specifieke vragen, steeds duidelijker worden en steeds kwetsbaarder worden voor aanvallen." (Belga/TE)

Onze partners