‘Resistentie tegen hiv is reëel’

"Hiv-patiënten worden steeds meer resistent tegen de medicatie waardoor die na verloop van tijd geen effect meer heeft", aldus professor Jeremy Farrar. © Reuters

De toename van resistente stammen van het hiv-virus kan de vooruitgang sinds de jaren 80 in de strijd tegen de ziekte terugdraaien, zegt een van ’s werelds grootste autoriteiten op het gebied van besmettelijke ziektes.

“Hiv-patiënten worden steeds meer resistent tegen de medicatie waardoor die na verloop van tijd geen effect meer heeft”, aldus professor Jeremy Farrar, directeur van de Britse liefdadigheids- en onderzoeksorganisatie Wellcome Trust, die in de krant The Independent beweert dat een nieuwe hiv-pandemie een ‘reële mogelijkheid’ is.

Eerder waarschuwde een groep wetenschappers al dat “antimicrobiële resistentie (AMR) samen met de klimaatverandering een van de grootste bedreigingen voor de mensheid is”. Antimicrobiële resistentie wil zeggen dat bacteriën en andere microben, waaronder virussen, na verloop van tijd immuun worden voor de medicatie die we er tegen innemen. Wetenschappers zeggen dat dat steeds vaker voorkomt en volgens Farrar kan dat ook bij het hiv-virus voor problemen zorgen, met een nieuwe wereldwijde uitbraak tot gevolg.

‘Resistentie heeft immense impact’

“Die resistentie kan de komende 20 jaar een enorme impact hebben. Als medicatie die dient om de levensverwachting van hiv-patiënten te verbeteren, minder goed werkt, dan is een nieuwe hiv-pandemie onvermijdelijk want het virus kan zich makkelijk muteren”, aldus de professor. Hij benadrukt eveneens dat de medische opties voor de patiënten niet onuitputbaar zijn, ondanks de grote vooruitgang sinds de jaren 80, toen er meer aandacht werd besteed aan hiv en aids.

Volgens Farrar moeten enerzijds de bestaande behandelingen efficiënter worden gebruikt en anderzijds nieuwe medicijnen worden ontwikkeld om verdere resistentie tegen te gaan. Daarnaast is de ontwikkeling van een vaccin cruciaal, maar zoiets is voor een virus als hiv erg moeilijk om te maken.

In het wetenschappelijk vakblad Nature pleit de professor samen met een andere invloedrijke figuur, Mark Woolhouse, voor de oprichting van een ‘machtige wereldwijde organisatie’, vergelijkbaar met het Intergouvernementele Panel inzake Klimaatverandering van de VN om zo een antwoord te bieden aan de dreiging van antimicrobiële resistentie. (KVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content