Onze professoren behoren tot de besten ter wereld

26/03/12 om 14:05 - Bijgewerkt om 14:05

Belgische professoren zijn, als het op de kwaliteit van hun onderzoek aankomt, bij de besten ter wereld.

Onze professoren behoren tot de besten ter wereld

© Belga

Ons land moet enkel Zwitserland laten voorgaan. De VS en Groot-Brittannië volgen op een verre afstand.

Professor Michel Gevers van de universiteit van Louvain-la-Neuve (UCL) keek naar het aantal keren dat een werk geciteerd wordt door collega's wereldwijd. Dat is in academische kringen dé norm om de impact van een wetenschappelijk werk te beoordelen, zo schrijft De Morgen.

België boven in neurowetenschappen en tandheelkunde

Gevers vergeleek wereldwijd de zeventien best presterende landen. "Bekeken over de hele periode1996- 2010 staan we op de negende plaats", zegt hij. "Maar als je enkel naar de laatste twee jaren kijkt, dan zijn we gestegen tot de vijfde plek. We doen het dus almaar beter." Voor sommige domeinen, zoals neurowetenschappen en tandheelkunde, staat België zelfs helemaal bovenaan.

Het wordt echt spectaculair wanneer Gevers de gegevens corrigeert volgens het beschikbare budget. "Dan eindigen we voor alle disciplines samen op de tweede positie", zegt hij. "Enkel Zwitserland doet het beter."

Volgens Gevers is het succes van de goede resultaten te danken aan onze kleinschaligheid. "Wij zijn, net zoals Zwitserland, een klein land met relatief veel universiteiren. Er zijn veel mogelijkheden tot samenwerking en die worden benut."

Leuven meest toonaangevend

Er zijn verschillen tussen de universiteiten in ons land. Leuvense wetenschappers zijn het meest toonaangevend, op de tweede plaats gevolgd door de UCL van Gevers. De top drie wordt - verrassend - vervolledigd door het Tropisch Instituut in Antwerpen, dat eveneens onderzoek verricht. Helemaal beneden bengelen de VUB en de Luikse universiteit. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners