Nieuwe kandidaat voor Aarde 2.0 ontdekt

08/11/12 om 13:45 - Bijgewerkt om 13:45

Wetenschappers hebben een nieuwe kandidaat voor een mogelijk leefbare planeet ontdekt op een niet al te verre afstand van ons.

Nieuwe kandidaat voor Aarde 2.0 ontdekt

Een internationaal team van astronomen heeft aanwijzingen gevonden van het bestaan van een mogelijk levensvatbare 'super-Aarde' in de buurt van ons zonnestelsel, zo hebben de wetenschappers in het vakblad Astronomy & Astrophysics bericht. Tekenen van leven hebben ze niet gevonden.

Een team rond Mikko Tuomi van de Universiteit van Hertfordshire in Hatfield (GB) en Guillem Anglada-Escudé van de Universiteit Göttingen herbestudeerden waarnemingen van de rode dwergster HD 40307 in het sterrenbeeld Pictor op 42 lichtjaar van ons.

Gematigde temperaturen en vloeibaar water

In 2008 waren daar al drie planeten ontdekt die alle in de klasse van de 'super-Aardes' vallen, maar die waren niet leefbaar bevonden. Met super-Aardes doelen astronomen op planeten die meer massa dan onze Aarde hebben, maar minder dan de lichtste gasplaneet in ons zonnestelsel, Uranus. Het hoeft daarbij niet noodzakelijk om gesteenteplaneten zoals de onze gaan.

Het team stootte nu op sporen van drie tot nu toe onbekende exoplaneten. Indien verdere waarnemingen bevestigen, dan zou de buitenste de ster in de zogenaamde levensvatbare zone omcirkelen. Daar zouden er gematigde temperaturen zijn en vloeibaar water mogelijk zijn. Of het hemellichaam een atmosfeer heeft moet nog blijken.

De mogelijk levensvatbare planeet weegt zeven keer zoveel als de onze. De afstand tot de ster is ongeveer dezelfde als die van de Aarde tot de Zon. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners