Mysterie van de dag: waarom zijn tepels donkerder dan de rest van de huid?

© iStock

Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom zijn tepels donkerder dan de rest van de huid?

De tepels en genitaliën van de mens hebben een andere kleur dan de rest van de huid. Maar heeft die specifieke kleur ook een bepaalde functie? Het antwoord is nee.

De donkerdere kleur is te wijten aan een combinatie van twee dingen: melanine en hormonen. Wanneer een mens zijn puberteit bereikt, zorgt de piek van de sekshormonen oestrogeen en testosteron ervoor dat het lichaam melanine aanmaakt, dat is het aminozuur dat ook kleur geeft aan ons haar en onze huid. Die melanine is de reden waarom de penis, tepels, tepelhoven en schaamlippen er iets donkerder gaan uitzien vanaf de puberteit. Dat fenomeen is ook de reden waarom bijvoorbeeld kinderen met blond haar bruin haar krijgen als ze ouder worden.

Zwanger

Dat de huid van een vrouw bruiner wordt tijdens de zwangerschap, vooral langs de tepelhoven, is op eenzelfde manier te verklaren. Moedervlekken en sproeten krijgen dan eveneens een bruinere kleur, terwijl sommige vrouwen ook chloasma ontwikkelen, een donkere verkleuring in het gezicht en de nek.

Verkleuringen op de borsten kunnen evenwel ook een teken van kanker zijn, bijvoorbeeld wanneer een plek een roze of paarsachtige schijn vertoont. (Belga/TE)

Partner Content