Kikker met Pinokkio-neus ontdekt

18/05/10 om 11:26 - Bijgewerkt om 11:26

Wetenschappers hebben op het Indonesische eiland Nieuw-Guinea tientallen nieuwe diersoorten ontdekt.

Kikker met Pinokkio-neus ontdekt

© Reuters

Een internationaal team van wetenschappers heeft op het Indonesische eiland Nieuw-Guinea tientallen nieuwe diersoorten ontdekt, waaronder 's werelds kleinste kangoeroesoort, een kikker met Pinokkio-neus en een gekko met gele ogen.
Terwijl veel planten en diersoorten ergens anders op onze planeet aan een sneltempo aan het uitsterven zijn door de klimaatopwarming en de vernietiging van bossen en andere habitatten, is het nieuws van deze ontdekking een welgekomen opluchting, zeggen de wetenschappers van Conservation International.

Zo werd een kikker aangetroffen met een lange neus. Wanneer de kikker opgewonden is, gaat het neusje rechtstaan. In rust wijst de neus naar beneden. Daarnaast ontdekten de biologen een gekko met gele ogen en gekromde tenen, een tamme, wollige rat en een nieuw soort muis, keizersduif en vleermuis. Ten slotte verbergt het gebied ook 's werelds kleinste kangoeroesoort.

De nieuwe levensvormen werden tijdens een expeditie in 2008 ontdekt in het Foja-gebergte in een afgelegen en onontwikkeld gebied in de Indonesische provincie Papoea op het eiland Nieuw-Guinea en werden deze week bekend gemaakt.

Conservation International hoopt dat de ontdekking van de nieuwe levensvormen de Indonesische regering zal aanzetten om meer aandacht te besteden aan de bescherming van het gebied.

Indonesië heeft te kampen met een van de hoogste ontbossingen ter wereld. Sinds 1950 werd al 74 miljoen hectare bos vernietigd.

Lees meer over:

Onze partners