India mengt zich in race naar Mars

India lanceert voor het eerst een ruimtesonde naar Mars. De missie is niet enkel van wetenschappelijk belang.

India heeft een raket gelanceerd die een eerste Indiase sonde naar Mars moet slingeren, zo meldt het Indiase ruimtevaartbureau ISRO. Het gaat om het meest ambitieuze ruimteproject ooit van het Aziatische land. De sonde zou in september 2014 moeten aankomen.

Rivaal China

Indien New Delhi in zijn opzet slaagt, is dit een primeur voor Azië. In 2011 lukte China er niet in een eerste sonde naar Mars te krijgen, Japan eerder ook niet. Het zou voor India dan ook een overwinning betekenen in de fel bevochten Aziatische ruimterace, en dan vooral op zijn grote ruimterivaal China.

India wordt dan bovendien ook het vierde land dat naar Mars gaat na de Verenigde Staten, Rusland en de Europese Unie.

De Indiase onbemande Marsverkenner Mangalyaan werd van op de basis Sriharikota gelanceerd met een 350 ton wegende PSLV, hetzelfde type draagraket dat de eerste “Belgische” satelliet, Proba-1, in de ruimte heeft gebracht. Ze is echter onvoldoende krachtig om Mangalyaan rechtstreeks naar de Rode Planeet te slingeren.

Leven op Mars

De sonde draait daarom, eenmaal losgekomen, nog een maand banen rond onze planeet om snelheid te winnen. De aankomst is binnen 300 dagen voorzien, in september 2014. Landen zal het tuig niet doen.

De 1,3 ton wegende sonde ter grootte van een grote koelkast beschikt over 25 kilo aan instrumenten om de atmosfeer en het oppervlak van Mars te bestuderen. Zo kan de MSM-sensor de hoeveelheid methaan in de atmosfeer van Mars meten en misschien de hypothese versterken dat er ooit in vergelijkbare omstandigheden als bij ons primitief leven op de planeet zou zijn geweest.

Goedkoop

De Marsmissie kost slechts 4,5 miljard roepie (55 miljoen euro). Voor New Delhi heeft de missie dan vooral ook de bedoeling aan te tonen dat een efficiënte goedkope missie mogelijk is.

Maar niettemin is er heel wat kritiek op de missie. De Indiase economie slabakt, de munteenheid is ineen gezakt, de overheid slaagt er maar niet in om basisdiensten zoals elektriciteit aan de bevolking aan te bieden, meer dan 40 procent van de kinderen zijn ondervoed en de helft van de bevolking heeft geen toilet. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content