Eerste close-upbeelden van Mercurius

© Nasa

De onbemande sonde Messenger heeft de eerste foto’s van de planeet Mercurius doorgestuurd sinds ze in een baan rondom de planeet werd gebracht.

Het tuig kon kiekjes maken van een deel van de planeet dat nog niet eerder door een ruimtetuig werd waargenomen, zo meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Messenger (Mercury Surface, Space Environment, Gwochemistry and Ranging) kwam op 17 maart in een baan rond Mercurius terecht. Dat is de planeet die met een afstand van 46 miljoen kilometer het dichtst tot de zon staat in ons stelsel. De sonde deed er zes en een half jaar over om de planeet te bereiken.

“Deze beelden en de eerste metingen door de andere instrumenten vormen slechts de eerste druppel van de stroom aan nieuwe informatie die we het komende jaar kunnen verwachten”, luidt het bij NASA.

Jarenlang moesten wetenschappers die Mercurius wilden bestuderen het stellen met foto’s gemaakt door de ruimtesonde Mariner 10 uit 1974. Maar die beelden toonden slechts één kant van de planeet.

5 procent verborgen

De voorbije jaren, op zijn weg naar Mercurius, maakte Messenger bijkomende beelden waardoor er nu nog maar 5 procent van de planeet verborgen blijft. Ook van die overige 5 procent, hoofdzakelijk aan de polen, zal Messenger proberen om foto’s te maken.

De sonde zal Mercurius een jaar lang bestuderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content