Britse lente begint met... sneeuwstormen

31/03/10 om 15:49 - Bijgewerkt om 15:49

Sinds dinsdag woeden er stormen met hevige neerslag en zware sneeuwval in Schotland en Noord-Ierland.

Britse lente begint met... sneeuwstormen

© Reuters

Sinds dinsdag woeden er stormen met hevige neerslag en zware sneeuwval in Schotland en Noord-Ierland. Het noodweer eiste al één dodelijk slachtoffer in Schotland.

Terwijl we in ons land al konden genieten van de eerste zonnestralen, heerst er in grote delen van Groot-Brittannië momenteel nog een winterse stemming.

Door de hevige sneeuwbuien in het noorden van het land liet de stroom het afweten waardoor 48.000 gezinnen in Noord-Ierland en 24.000 Schotse gezinnen momenteel zonder elektriciteit zitten.

Chaos op wegen

Ook de situatie op de wegen is "ronduit verschrikkelijk". Sinds het noodweer dinsdag uitbrak, moesten er ongeveer 300 mensen uit hun voertuigen bevrijd worden waarmee ze in de sneeuw waren blijven steken.

Een 17-jarige meisje kwam om bij een busongeval. Haar schoolbus slipte op een besneeuwde weg in de omgeving van de stad Schotse Biggar en kwam zo in de berm terecht. Er vielen nog drie zwaargewonden en acht andere schoolkinderen moesten met lichte verwondingen naar het ziekenhuis.

Geen beterschap

De inwoners van Schotland en Noord-Ierland hebben koning winter niet lang moeten missen want in januari en februari werden ze ook al geteisterd door hevige sneeuwvallen. De weerberichten voorspellen voorlopig niet snel beterschap. De Britten zullen dus nog even moeten wachten op de eerste lentedagen.

Lees meer over:

Onze partners