Belgische vader GGO’s wint ‘Nobelprijs voor voedsel’

De Vlaamse wetenschapper Marc Van Montagu krijgt de “World Food Prize 2013”, samen met twee Amerikaanse wetenschappers.

De Wereld Voedselprijs, of de “Nobelprijs voor voedsel en landbouw”, bekroont jaarlijks personen wier werk van uitzonderlijk maatschappelijk belang is voor de kwaliteit, kwantiteit of de beschikbaarheid van voedsel.

Het is voor het eerst dat een Belg deze prestigieuze prijs ontvangt.
“Door hun werk hebben de laureaten van de World Food Prize 2013 bijgedragen tot een verhoging van de hoeveelheid en de beschikbaarheid van voedsel”, vond de jury.

Marc Van Montagu (80), plantkundige, en de Amerikanen Mary-Dell Chilton en Robert T. Fraley delen de prijs “voor hun individuele, onafhankelijke doorbraak als grondleggers van de moderne groene biotechnologie en hun bijdrage aan de ontwikkeling en toepassing ervan”, aldus Kenneth M. Quinn, voorzitter van de World Food Prize-stichting.

Gewassen in ongunstige klimaatomstandigheden

“Dankzij hun onderzoek kunnen landbouwers vandaag insecten-resistente en herbicide-tolerante gewassen kweken. Deze GGO-technologie kan ook zorgen voor een grotere variëteit aan gewassen met een verhoogde opbrengst of ingebouwde ziekteresistentie. Bovendien kunnen met deze technologie gewassen ontwikkeld worden die ook in ongunstige klimaatomstandigheden kunnen groeien, zoals in extreme droogte of warmte.”

Marc Van Montagu is ex-directeur van het Departement Planten Systeembiologie van UGent. Momenteel is hij wetenschappelijk adviseur bij het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en leidt hij het Instituut voor Planten Biotechnologie voor de Ontwikkelingslanden (IPBO).

De uitreiking van de prijs van 186.000 euro, te delen door drie laureaten, gebeurt op een grootse ceremonie op 17 oktober in het Amerikaanse Iowa. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content