Astronauten maken kerstavondwandeling in de ruimte

24/12/13 om 16:13 - Bijgewerkt op 25/12/13 om 10:18

Twee astronauten van het Internationaal Ruimtestation (ISS) hebben een ruimtewandeling gemaakt om het koelingsysteem te herstellen.

Astronauten maken kerstavondwandeling in de ruimte

© Reuters

De Amerikanen Rick Mastracchio en Mike Hopkins hebben een ruimtewandeling gemaakt om een defecte ammoniakpomp voor een koelingsysteem te vervangen.

Na iets meer dan zes uur werken zijn ze erin geslaagd om het defect te herstellen. De ruimtewandeling aan de vooravond van Kerstmis duurde in totaal 7 uur en 30 minuten, zo maakte het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA bekend.

Zaterdag hadden de twee astronauten al een succesvolle ruimtewandeling achter de rug. In 5 uur 28 minuten werkten ze een belangrijk deel van het werk af dat voor de tweede ruimtewandeling op het programma stond.

Waterlek in ruimtepak

Die tweede ruimtewandeling had eigenlijk maandag moeten plaatsvinden, maar omdat er condensatie was opgetreden in het ruimtepak van Mastracchio na de eerste ruimtewandeling zaterdag, werd die verplaatst naar dinsdag. NASA benadrukt dat het probleem niets te maken had met het waterlek in het pak van astronaut Luca Parmitano, die eerder deze zomer een ruimtewandeling plots moest afbreken.

NASA verduidelijkte vorige week dat het vervangen van de ammoniakpomp niet kon worden uitgesteld. Eerder had NASA al tevergeefs geprobeerd het koelsysteem vanop afstand te herstellen. Bij een mogelijk defect op het tweede systeem, zou het ISS in een benarde situatie terechtkomen en zou de bemanning mogelijk moeten worden geëvacueerd.

Sinds het defect dat optrad op 11 december wordt de temperatuur van het ISS geregeld door een tweede circuit, maar dat voldoet niet aan alle noden van het ruimtestation. NASA benadrukt wel dat het defect de zes bemanningsleden van het ruimtestation nooit in gevaar heeft gebracht. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners