Asteroïde scheert rakelings langs Aarde

29/05/12 om 11:31 - Bijgewerkt om 11:31

De asteroïde KT42 is ons vanmorgen rakelings voorbijgeraasd. De 3 tot 10 meter grote steenklomp passeerde de Aarde op slechts 14.000 km.

Asteroïde scheert rakelings langs Aarde

© Belga

De passage staat op nummer zes van de top twintig van dichtste passages langs de Aarde. Er is echter nooit enig gevaar geweest op een botsing.

'Dichtbij'
De afstand van 14.000 km lijkt groot, maar is het niet. Het is slechts 0,05 keer de afstand Aarde-Maan en dichter dan de geostationaire satellieten die op ongeveer 36.000 km hoogte rond onze planeet wentelen. Vorig jaar passeerde een andere asteroïde de Aarde op slechts 0,03 keer de afstand Aarde-Maan. Die passage veroverde meteen de eerste plaats in de top twintig.

Late ontdekking

Deze asteroïde werd maandag pas ontdekt, maar het was vrij snel duidelijk dat er geen gevaar op botsing was. En had het ding wel met de Aarde gebotst, dan had het waarschijnlijk geen noemenswaardige schade aangericht. "De asteroïde zou bijna helemaal opbranden in de atmosfeer, waarbij enkel relatief kleine meteorieten op de grond zouden ploffen", meldde de website spaceweather.com ruim op voorhand. (Belga/GM)

Lees meer over:

Onze partners