Zuid-Soedanese president en rebellenleider starten rechtstreekse vredesgesprekken

09/05/14 om 11:50 - Bijgewerkt om 11:50

De Zuid-Soedanese president Salva Kiir en rebellenleider Riek Machar ontmoeten elkaar voor het eerst in Ethiopië sinds het geweld in Zuid-Soedan vijf maanden geleden uitbrak.

Zuid-Soedanese president en rebellenleider starten rechtstreekse vredesgesprekken

VN-Secretaris-Generaal Ban Ki-moon in Zuid-Soedan © Reuters

Vijf maanden na het begin van het gewelddadig conflict in Zuid-Soedan, gaan president Salva Kiir en zijn tegenstander Riek Machar voor het eerst rechtstreekse vredesgesprekken voeren met elkaar. De ontmoeting vindt plaats in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba, waar delegaties van beide kampen al enkele maanden tevergeefs proberen om een oplossing te vinden voor het geweld in het Oost-Afrikaanse land.

Kiir en Machar hebben enkele dagen geleden ingestemd met de ontmoeting, na tussenkomst van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, en de secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon.

Humanitaire ramp

De oorzaak van het geweld in Zuid-Soedan is een machtsstrijd tussen president Kiir en zijn gewezen vicepresident Riek Machar, die in juli aan de kant werd geschoven. Dat geschil zorgt sinds 15 december 2013 voor gevechten tussen de bevolkingsgroepen waar de twee deel van uitmaken: de Nuer voor Machar en de Dinka voor Kiir. Op 23 januari ondertekenden beide kampen al eens een staakt-het-vuren, maar dat verdrag werd snel geschonden.

Sinds de start van het conflict zijn al meer dan al duizenden mensen om het leven gekomen. Ongeveer een miljoen mensen zijn gevlucht. Experts vrezen voor een humanitaire catastrofe in het pas sinds 2011 onafhankelijk geworden land. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners