8 aanhoudende humanitaire rampen die de wereld negeert

Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Onheilspellend nieuws uit Zuid-Soedan: als we niks doen dreigt in het jongste land ter wereld de ergste hongersnood sinds de jaren 80 in het Afrikaanse continent. Een crisis die net zoals veel andere nakende en aanhoudende humanitaire catastrofes in de wereld in de vergeethoek dreigt te belanden?

1. Zuid-Soedan

Zuid-Soedanese vluchtelingen aan de grens met Soedan.
Zuid-Soedanese vluchtelingen aan de grens met Soedan.© Reuters

In de jonge staat Zuid-Soedan dreigt een hongercatastrofe. Bij gewelduitbarstingen verloren sinds januari al tienduizend mensen het leven en werden een miljoen inwoners verdreven. Het is volgens de VN cruciaal dat er tegen de regentijd gezaaid kan worden om een hongercatastrofe te vermijden. Indien niet, dreigt in het land de ergste hongersnood sinds de jaren 80 in het Afrikaanse continent, met meer dan een miljoen kinderen op de rand van een hongerdood. Unicef berekende dat de ramp enkel kan worden vermeden door 75 miljoen dollar aan humanitaire hulp.

Het Zuid-Soedanese conflict brak op 15 december uit in de hoofdstad Djoeba. Daarna verspreidde het conflict naar andere deelstaten van het land. Regeringsgetrouwe soldaten en muitende militairen die zich bij de voormalige vicepresident Riek Machar voegden, staan lijnrecht tegenover elkaar. Machar is in de zomer van 2013 afgezet.

2. Centraal-Afrikaanse Republiek

Een moslimmeisje op de vlucht
Een moslimmeisje op de vlucht© Reuters

De door conflicten verscheurde Centraal-Afrikaanse Republiek bevindt zich ‘op de rand van genocide’, zo waarschuwde de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu onlangs nog. In het land heerst een conflict tussen christelijke en moslimmilities en loopt een vierde van de bevolking het risico om te sterven van de honger. En dan zijn er ook nog de vluchtelingencrisissen in buurlanden Tsjaad en Kameroen waar maar weinig hulp geboden wordt aan de ontheemden. Met het regenseizoen in aantocht dreigt ook nog eens een uitbraak van cholera.

De Seleka-beweging zette in 2013 president François Bozize af en stortte het land daarmee in de chaos. Het geweld tussen moslims en christenen heeft al tal van slachtoffers geëist en intussen heeft volgens EU-schattingen zo goed als de hele 4,6 miljoen mensen tellende bevolking nood aan humanitaire hulp.

3. Mali

Malinees vluchtelingenkamp in Burkina Faso
Malinees vluchtelingenkamp in Burkina Faso© Reuters

De VN waarschuwt voor een humanitaire crisis in Mali. Tegen juni zouden 1,9 miljoen mensen te kampen hebben met een voedseltekort . Dat zijn er 400.000 meer dan nu het geval is. De terugkeer van vluchtelingen die het conflict in 2012 en 2013 ontvluchtten, zal de zaken alleen maar erger maken. Het aanhoudende conflict in het noorden van het land heeft voor slechte oogsten gezorgd en vooral kinderen zullen daar het slachtoffer van worden.

In de Malinese burgeroorlog, die in 2012 begon, streden verschillende islamistische en nationalistische rebellengroeperingen in Noord-Mali tegen het regeringsleger en tegen elkaar.

4. Lampedusa/Ceuta

In oktober vorig jaar verdronken bijna 400 illegalen voor de kust van Lampedusa
In oktober vorig jaar verdronken bijna 400 illegalen voor de kust van Lampedusa © Reuters

Veel bootvluchtelingen riskeren hun leven wanneer ze met gammele bootjes de Middellandse Zee proberen over te steken naar de Europese Unie of ‘Het Beloofde Land’. Over de doden zijn er geen officiële cijfers beschikbaar, maar het journalistieke platform The-MigrantFiles.com telde 23.258 doden sinds 2000. Toen in oktober vorig jaar bijna 400 illegalen verdronken voor de kust van het Italiaanse Lampedusa was dat even wereldnieuws, maar ondertussen is de vluchtelingenproblematiek opnieuw van de radar verdwenen. Maar de stroom houdt niet op. Sinds begin dit jaar zijn bijna 22.000 vluchtelingen aangekomen aan de Italiaanse kust, of tien keer meer dan in dezelfde periode in 2013. Ook de Spaanse enclave Ceuta in Noord-Afrika wordt regelmatig bestormd door Afrikanen. In maart was dat nog een recordaantal van 1.500 illegalen.

5. Syrië

Een inwoner van Aleppo
Een inwoner van Aleppo© Reuters

Vijf VN-agentschappen hebben onlangs in een gezamenlijke verklaring een noodkreet geslaakt over het dagelijks groter wordende humanitaire drama ten gevolge van de Syrische (burger)oorlog. Volgens de VN neemt de oorlog nog toe in intensiteit, waardoor de humanitaire problemen enkel maar groter worden. In Aleppo en omgeving alleen al hebben meer dan één miljoen mensen dringende hulp, waaronder eten, nodig. Op een bevolking van ongeveer 2,5 miljoen blijven er in de regio nog veertig dokters over. Het waren er ooit meer dan 2.000. De internationale gemeenschap moet dringend meer inspanningen leveren. In december vorig jaar vroeg de VN 6,5 miljard dollar om tegemoet te kunnen komen aan de noden van de Syrische vluchtelingen en burgers in nood. Op een donorconferentie in januari in Koeweit zegden donorlanden daar in totaal slechts iets meer dan een derde, 2,4 miljard dollar, van toe.

De oorlog in Syrië ging in maart zijn vierde jaar in en eiste in drie jaar tijd meer dan 150.000 mensenlevens. In totaal zijn in Syrië meer dan 9.3 miljoen mensen getroffen door de oorlog, 3,5 miljoen burgers wonen in belegerd gebied of kunnen niet bereikt worden. Het lijkt alsof de onschuldige Syrische burgers overleven op louter moed, schrijven de VN-agentschappen nog.

6. Myanmar

Volgens de VN behoren de Rohingya tot de meest vervolgde volkeren op aarde.
Volgens de VN behoren de Rohingya tot de meest vervolgde volkeren op aarde.© Reuters

De beperkte toegang tot humanitaire hulp heeft geleid tot een groeiende gezondheidscrisis bij het staatloze moslimvolk Rohingya in het westen van Myanmar. Volgens de VN behoren de Rohingya tot de meest vervolgde volkeren op aarde. In februari werd de Nederlandse vleugel van Artsen Zonder Grenzen, die meer dan een half miljoen Rohingya van hulp voorzag, uit het land gezet nadat de hulporganisatie zei dat ze slachtoffers van geweld had behandeld. De overheid van Myanmar ontkent dergelijk geweld ten stelligste en ontkent zelfs het bestaan van het volk. Andere hulporganisaties verlieten het land vrijwillig na verschillende aanslagen.

7. Jemen

Meer dan de helft van de bevolking van Jemen weet niet waar ze hun volgende maaltijd zal vandaan halen en heeft geen toegang tot proper water en sanitair. 14,7 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig. Honderdduizenden zijn op de vlucht door opeenvolgende golven van geweld. Dat dit echt wel een vergeten crisis is, bewijzen de cijfers: slechts 11 procent van de vraag van de VN naar financiële middelen voor 2014 werd ingewilligd. Vorig jaar werd 53 procent ingezameld van het bedrag dat nodig was voor Jemen, 5 procent minder dan in 2012.

8. Somalië

Een Somalische vrouw met haar ondervoed kind
Een Somalische vrouw met haar ondervoed kind© Reuters

In februari waarschuwde de VN dat we Somalië niet mogen vergeten nadat nieuwe cijfers aantoonden dat meer dan 850.000 mensen in het land dringend nood hebben aan voedsel door het aanhoudende gewapend conflict en de steeds weerkerende droogtes. Van dat aantal is 75 procent ontheemd. Zowat een tiende van de 10 miljoen tellende bevolking leeft in een acute crisis. Een bijkomende twee miljoen mensen wordt beschouwd als ‘voedselonzeker’. Slechts een schamele 36 miljoen van de nodige 933 miljoen dollar voor het land werd in februari reeds ingezameld. In 2011 stierven nog 260.000 Somaliërs van de honger, iets wat de VN niet opnieuw wil laten gebeuren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content