Zo krankzinnig is de Boko Haram-leider: 'Ik geniet ervan om te doden wie God wil'

14/05/14 om 16:24 - Bijgewerkt om 18:11

Onder Abubakar Shekau is de Nigeriaanse terreurgroep Boko Haram de jongste vijf jaar een steeds radicalere en gewelddadigere koers gaan varen. Shekau is een van de ergste haatpredikanten en meest gezochte mensen ter wereld, maar waant zichzelf onsterfelijk: 'Alleen God beslist over mijn dood'.

Zo krankzinnig is de Boko Haram-leider: 'Ik geniet ervan om te doden wie God wil'

Abubakar Shekau © screenshot

Sinds deze week kent heel de wereld Boko Haram. De Nigeriaanse moslimsekte zaait al jaren terreur in vooral het noorden van het land, maar haalt nu de hoofdlijnen van het wereldnieuws met de ontvoering van 200 schoolmeisjes.

Shariastaat

Boko Haram - dat staat voor '(westerse) opvoeding is zondig' - heeft als missie het omverwerpen van de Nigeriaanse overheid en het oprichten van een streng-islamitische staat volgens de richtlijnen van de sharia. Volgens Boko Haram wordt Nigeria bestuurd door ongelovigen, onder wie zelfs de vorige moslimpresident Umaru Yar'Adua. Huidig president Goodluck Jonathan is een christen.

De groepering kent haar oorsprong in een koranschool die in 2002 werd opgericht door de moslimgeestelijke Muhammad Yusuf. Nadat Yusuf in 2009 samen met honderden jihadisten werd gedood bij een raid van de Nigeriaanse regeringstroepen op het hoofdkwartier van Boko Haram, nam zijn rechterhand het roer over: Abubakar Muhammad Shekau.

Gedacht werd dat Shekau bij dezelfde raid was omgekomen, maar in een videoboodschap in juli 2010 zei hij een schotwonde te hebben overleefd en claimde hij de leiding van Boko Haram. Shekau werd overigens al meermaals ten onrechte doodverklaard door de Nigeriaanse autoriteiten.

Meedogenloos

Onder Shekau is Boko Haram een radicalere en gewelddadigere koers gaan varen. De voorbije jaren pleegde het veel bloedige bomaanslagen waarbij honderden doden vielen. Vaak worden de ordediensten en christelijke doelwitten als kerken geviseerd, rond Kerstmis en Pasen.

Shekau wordt beschouwd als een van de ergste haatpredikanten en is een van de meest gezochte mensen ter wereld. De Amerikaanse regering heeft een beloning van 7 miljoen dollar (circa 5 miljoen euro) uitgeloofd voor informatie over de man. In een video waarin hij de aanslag van januari 2012 in Kano (circa 180 doden) opeiste, zei Shekau: 'Ik geniet ervan om iedereen te vermoorden van wie Allah het vraagt, net zoals ik ervan geniet om kippen en rammen te doden.'

Onsterfelijk

Rond de persoon van Shekau hangt een waas van mysterie. Volgens sommige bronnen is hij geboren in Shekau in de noordoostelijke deelstaat Yobe - wat zijn islamitische naam zou verklaren - maar er zijn ook berichten dat hij in buurland Niger het leven zag. Ook zijn exacte leeftijd is niet duidelijk, geschat wordt dat hij tussen de 35 en de 45 jaar oud is.

Het gerucht gaat dat Shekau na de dood van Yusuf is getrouwd met een van diens vier vrouwen en hun kinderen heeft geadopteerd met de bedoeling 'de zuiverheid' van de groep te bewaren.

De voorbije jaren is Shekau niet meer in het openbaar gezien, maar hij verschijnt af en toe op foto's en in video's op het internet, waarbij hij zich lijkt te spiegelen aan Osama bin Laden, de intussen gedode leider van Al-Qaeda.

Een Nigeriaanse journalist die Boko Haram goed kent, bevestigde aan de BBC dat Shekau niet rechtstreeks communiceert met zijn strijders en dat hij over het algemeen weinig praat.

Shekau waant zichzelf onsterfelijk. Nadat de regering hem vorig jaar voor de zoveelste keer ten onrechte dood had verklaard, zei hij in een video: 'Alleen God beslist over mijn dood'.

Lees meer over:

Onze partners