Zeven op tien Amerikanen tegen moskee Ground Zero

12/08/10 om 11:50 - Bijgewerkt om 11:50

De geplande bouw van een moskee nabij Ground Zero in New York kan op weinig steun van de Amerikanen rekenen. Dat blijkt uit een peiling van CNN.

Zeven op tien Amerikanen tegen moskee Ground Zero

© Reuters

De geplande bouw van een moskee nabij Ground Zero in New York kan op weinig steun van de Amerikanen rekenen. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van nieuwszender CNN.

Uit de peiling blijkt dat 68 procent van de Amerikanen tegen de komst van het islamcentrum 'Cordoba House' is, en slechts 29 procent voor.

De bevraging werd tussen 6 en 10 augustus telefonisch afgenomen bij 1.009 volwassen Amerikanen, onder wie 935 geregistreerde kiezers.

Binnen de Democraten bleek 54 procent tegen het project, binnen de Republikeinen 82 procent.

Tussen de verschillende leeftijdsgroepen is weinig verschil te zien, al is de steun voor het project iets hoger onder jonge Amerikanen.

Aanslagen

Het Cordoba House, een initiatief van een imam die al 30 jaar in New York werkt, is gepland op twee blokken van de plek waar de torens van het World Trade Center stonden vóór de door Al-Qaeda opgeëiste terreuraanslagen van 11 september 2001.

In het gebouw zijn onder meer een leesruimte, een restaurant, een fitnessruimte en een moskee voorzien.

Het project stuit echter op enorme tegenstand. New Yorkse bussen gaan binnenkort met advertenties tegen de bouw rondrijden. Op 11 september is in New York een demonstratie tegen het omstreden project gepland. De Nederlandse extreemrechtse politicus Geert Wilders (PVV) is uitgenodigd om te spreken.

Lees ook:"De twist over de moskee in Manhattan is significant voor de kloof in de Amerikaanse samenleving." (Hubert Van Humbeeck)

Lees meer over:

Onze partners