'Wrakstuk MH17 vertoont sporen van raketimpact'

22/07/14 om 09:39 - Bijgewerkt om 09:39

Een doorzeefd wrakstuk van de in Oekraïne neergestorte Boeing wijst volgens een bericht van de New York Times erop dat het toestel door een raket was getroffen.

'Wrakstuk MH17 vertoont sporen van raketimpact'

© /

Sporen van shrapnel zijn een aanwijzing dat het vliegtuig vernield werd door een raket met hoge snelheid, zo oordelen deskundigen van defensie-analysebureau IHS Jane's op basis van fotomateriaal in het bericht.

Volgens de deskundige is het op basis van de foto's onmogelijk vast te stellen dat een specifiek soort raket is gebruikt, maar is de schade wel gelijkaardig aan die van een fragmentarische kernkop die door een SA-11-raket wordt gedragen. Volgens Amerikaanse functionarissen is het het meest waarschijnlijk dat dat soort raket werd gebruikt. Een dergelijke raket wordt door het Buk-luchtafweersysteem afgeschoten. Zowel het Oekraïense als het Russische leger beschikken over dat systeem. Volgens de VS zijn de pro-Russische opstandelingen evenwel verantwoordelijk voor het neerhalen van het burgervliegtuig.

Zo'n raket ontploft in de nabijheid van een vliegtuig op grote hoogte, waardoor een shrapnel-wolk ontstaat die het vliegtuig verschillende keren raakt. Op foto's zijn wrakstukken te zien, die gaten van gelijke grootte vertonen. Die aangerichte schade is anders dan wat bij de ontploffing van een vliegtuigmotor gebeurt, klinkt het nog. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners