'Westerse inmenging vergroot extremisme in Midden-Oosten'

04/12/14 om 10:58 - Bijgewerkt om 11:01

Door steun te verlenen aan de oppositie, draagt het Westen bij tot het groeiende extremisme in het Midden-Oosten. 'De vijand van uw vijand, is nog steeds uw vijand', waarschuwt de Chinese staatskrant.

'Westerse inmenging vergroot extremisme in Midden-Oosten'

Een man zwaait met een vlag van de Islamitische Staat en viert dat de terreurbeweging de controle over de luchtmachtbasis van de Syrische stad Tabqa heeft verworven. © Reuters

China is ongerust over de opkomst van Islamitische Staat (IS) in landen als Syrië en Irak. Vooral de invloed van de jihadisten op de westelijke regio Xinjiang baart het communistische land zorgen. Islamitische extremisten vormen er volgens Peking een grote dreiging.

Het land veroordeelt dan ook de westerse inmenging in het Midden-Oosten. 'Door de oppositie die tegen het Syrische regime strijdt, te bewapenen, draagt het Westen bij tot de groei van het extremisme in de regio', luidt het in de People's Daily, de officiële krant van de Chinese communistische partij.

China wil niet deelnemen aan de door de Verenigde Staten geleide internationale coalitie tegen IS en riep in de krant nogmaals op niet tussen te komen in de onrust. De acties van het Westen in het Midden-Oosten hebben het omgekeerde effect, meent de Chinese topkrant volgens The Guardian.

'Regels VN naleven'

'Jihadisten konden ongecontroleerd naar Syrië trekken om de strijders er te vervoegen en dat heeft geleid tot de uitbreiding van de extremistische groep Islamitische Staat', schrijft de krant nog. 'Dat is een klassiek voorbeeld van hoe het grootbrengen van een tijger, rampspoed uitlokt. De intrede van grootmachten op het strijdtoneel mag de chaos niet vergroten.' De People's Daily herinnert er de VS nog aan dat 'de vijand van uw vijand, nog steeds uw vijand is'.

Toch besluit het artikel - gepubliceerd onder Zhong Sheng of 'Stem van China', een term die vaak gebruikt wordt bij visies op buitenlandbeleid - dat de internationale gemeenschap niet gewoon kan toekijken hoe IS groeit, maar een constructieve rol moet spelen en de regels van het charter van de Verenigde Naties moet naleven: het respecteren van de soevereiniteit van de landen, hun onafhankelijkheid en territoriale integriteit.

Onze partners