Waarom u een déjà vu had bij Obama's aankondiging om Irak te bombarderen (video)

12/09/14 om 09:07 - Bijgewerkt om 09:09

Amerikaans president Barack Obama kondigde aan om IS-strijders in Irak (en Syrië) te bombarderen. Als u daarbij het gevoel kreeg die retoriek al eens eerder gehoord te hebben, dan zat u er niet ver naast.

Waarom u een déjà vu had bij Obama's aankondiging om Irak te bombarderen (video)

George Bush sr., Barack Obama, George W Bush en Bill Clinton © REUTERS

Amerikaans president Barack Obama kondigde aan IS te blijven bestrijden. 'Wie de VS bedreigt, zal nergens nog veilig zijn,' zei hij in een langverwachte speech. Obama declameerde dat het Amerikaanse leger de gewelddadige fundamentalisten van IS niet alleen zou gaan opjagen in Irak, maar ook in Syrië.

Dat de Amerikaanse president aankondigde in Irak luchtaanvallen te gaan uitvoeren, deed bij Sam Stein een belletje rinkelen. Stein, politiek redacteur bij The Huffington Post, bracht in herinnering dat Obama met die boodschap een rijtje van vier presidenten afsluit. Elke Amerikaanse president sinds 1991 heeft Irak gebombardeerd.

George Bush Sr. deed dat in 1991 met 'air attacks are already underway against military targets in Iraq'.

Zijn opvolger, de Democraat Bill Clinton, deed zijn duit in het zakje door bekend te maken dat de VS, samen met de Britten, 'zou toeslaan op militaire en veiligheidsdoelen in Irak'.

Na Clinton kwam de zoon van diens voorganger, Georg W. Bush. In 2003 wist hij vanuit The Oval Office te melden dat zijn troepen 'in een vroeg stadium zijn van militaire operaties om Irak te ontwapenen.'

Barack Obama sluit nu het lijstje af, met zijn belofte om 'IS te verzwakken en uiteindelijk te verslaan in Irak'.

Saddam Hoessein

Belangrijke nuance is dat Obama zich richt op een terroristische organisatie, waar zijn voorgangers het op de staat Irak hadden voorzien. Vader Bush zag zijn zoon afmaken waar hij met Operation Desert Storm tijdens de Golfoorlog van 1990 tot 1991 niet in slaagde: Saddam Hoesseinvan de macht verdrijven. Ook Clintons Operation Desert Fox was daarop gericht.

Onze partners