Waarom Japanse jongeren geen seks meer willen

© Thinkstock

Steeds minder jonge Japanners zijn geïnteresseerd in een relatie. Meer zelfs: 61 procent van de ongehuwde mannen en 49 procent van de ongehuwde vrouwen leven er celibatair.

In Japan schijnen almaar minder jongeren geïnteresseerd te zijn in relaties. Dat meldt de Britse krant The Guardian. Veel jonge Japanners kunnen niet meer voldoen aan de rol die de samenleving hun voorschrijft.

Japanse jongeren schijnen geen zin meer te hebben in relaties. Uit recent onderzoek bij 18- tot 34-jarige Japanners bleek dat 61 procent van de ongehuwde mannen en 49 procent van de ongehuwde vrouwen celibatair leefden. In vijf jaar tijd is dat een stijging van 10 procent. Uit een andere studie bleek dat een derde van alle Japanners jonger dan 30 nog nooit verkering had gehad. Japan heeft nu al een van de laagste geboortecijfers ter wereld en mede door het ‘celibaatsyndroom’ dreigt de Japanse bevolking tegen 2060 met een derde te krimpen.

Moderne courtisanes

Inzonderheid in grote steden groeien mannen en vrouwen volgens sekstherapeute Ai Aoyama uit elkaar. Ze vertelt in The Guardian dat veel van haar cliënten geen vaste verkering hebben en hun toevlucht zoeken in avontuurtjes, internetporno of virtuele ‘partners’. Dikwijls hebben ze liefde en seks zelfs helemaal afgezworen. Zo bevinden zich tussen de cliënten van Aoyama veel hikikomori, jongeren die zich een tijdlang sociaal volledig uit de maatschappij hebben teruggetrokken. Daarnaast komen er ook veel dertigers bij haar langs, die nog altijd bij hun ouders inwonen. Sommige cliënten kunnen zelfs geen enkele vorm van menselijk contact meer verdragen.

De sekstherapeute vertelt het verhaal van een 30-jarige man, een maagd die niet seksueel opgewonden kan raken, tenzij hij naar een videospel kijkt met vrouwelijke robots. Ze maakt gebruik van therapieën zoals yoga en hypnose om hem met zijn eigen seksualiteit te leren omgaan. Aoyama, die een verleden heeft als sm-meesteres, ontkleedt zich soms voor haar cliënten om hen te laten kennismaken met de vrouwelijke anatomie. Ze vergelijkt zichzelf met de courtisanes uit de 17de en de 18de eeuw, die jonge samoerai inwijdden in de erotiek.

Vrijgevochten vrouwen

Maar het is voor jonge Japanners ook gewoon niet meer aantrekkelijk om nog te trouwen. Jongere generaties Japanse mannen hechten minder belang aan hun carrière. Bovendien is het door de onzekere economische situatie voor hen niet meer zo vanzelfsprekend om een gezin te stichten. Japanse vrouwen zijn tegenwoordig dan weer onafhankelijker en ambitieuzer. En dat botst met de conservatieve Japanse samenleving die van getrouwde vrouwen nog altijd eist dat ze thuisblijven om voor de kinderen te zorgen. Japanners kijken er bijgevolg niet van op, als uit enquêtes blijkt dat 90 procent van de jonge Japanse vrouwen zegt dat ze het vrijgezellenleven boven het huwelijk verkiezen.

Veel Japanners geven de Japanse bedrijfscultuur de schuld van de huidige toestand. Zo gauw een vrouw getrouwd is, verliest ze in Japan immers elke kans op promotie. Bovendien is het voor vrouwen door de lange, inflexibele werktijden vrijwel onmogelijk om werk en gezin te combineren. Zo’n 70 procent van de Japanse vrouwen wordt huisvrouw na de bevalling van een eerste kind. Bij de jaarlijkse cijfers van het Wereld Economisch Forum (WEF) bungelt Japan altijd onderaan, wanneer het gaat over de gelijkheid tussen man en vrouw op het werk.

‘Graseters’

Ook Japanse mannen hebben het moeilijk met de rol die de traditionele Japanse samenleving hun voorschrijft. Veel Japanse mannen kiezen minder voor hun carrière en verdienen daardoor gewoonweg niet genoeg geld om als enige broodwinner een gezin te onderhouden. In Japanse media staan zulke mannen bekend als soshoku danshi of ‘graseters’. Toen op de Japanse tv een paar jaar geleden een animatieserie werd uitgezonden over een kampioen in oosterse gevechtssporten, die zich stiekem ook bezighield met taarten bakken, kleren breien en teddyberen verzamelen, herkenden veel jonge Japanse mannen zich in het hoofdpersonage.

In de geïndustrialiseerde wereld zijn er tegenwoordig overal meer alleenstaanden, wordt er later getrouwd en gaat het geboortecijfer naar omlaag. Maar in Japan zijn er een aantal factoren die het hele proces versnellen. Zo is er in de Japanse samenleving geen religieuze autoriteit die instituten als huwelijk en gezin verdedigt. De vernietigende kracht van de natuur zorgt er bovendien voor dat de gemiddelde Japanner zich vaker existentiële vragen stelt over de zin van het bestaan. En daar komt dan nog eens de enorme kostprijs van een gezin bovenop. (YD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content