Waar NAVO zich terugtrekt, vergroot VS troepen in Afghanistan

© AFP
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

De Verenigde Staten bereiden een verhoging van het aantal troepen in Afghanistan in 2015 voor. Er is nog geen akkoord over een finaal aantal, maar het zou om enkele honderden meer gaan dan gepland was.

Persagentschap Reuters bericht exclusief over de plannen van het Witte Huis om in 2015 het troepenaantal in Afghanistan te vergroten. De Verenigde Staten en een aantal NAVO-landen die in het land actief waren, zouden hun troepen tegen het einde van 2014 terugtrekken.

Tot 1.000 extra troepen

Nu lijkt de VS besloten te hebben meer soldaten in te zetten in het daaropvolgende jaar om de leemte van de afgebroken NAVO-missie op te vullen. Dat meldden drie bronnen die direct betrokken zijn bij de situatie aan Reuters.

Over hoeveel troepen het uiteindelijk zal gaan, moet nog besloten worden. Maar er zouden minstens enkele honderden meer worden ingezet dan aanvankelijk gepland was, aldus de bronnen.

‘Als die stap niet gezet werd, zou de missie bases verliezen’, zegt een van de anonieme bronnen. De VS wil vooral zorgen voor een ‘brug’ tot andere naties hun beloftes later dat jaar nakomen of tot het moment dat het niet langer nodig is om troepen in te zetten. Washington zou tot 1.000 extra troepen kunnen inzetten.

Een cijfer dat volgens het persagentschap door de drie bronnen bevestigd werd. Over het finale aantal zou een akkoord zijn wanneer andere landen met hun plannen naar buiten komen.

Ook na verloop missie strijd tegen taliban

President Barack Obama had nochtans in mei pas aangekondigd dat de Amerikaanse troepen tot 9.800 zouden worden gereduceerd tegen het einde van het jaar en weer gehalveerd zouden worden in 2015. Tegen het einde van 2016 had het enkel nog om een normale ambassade moeten gaan met veiligheidsassistentie in Kaboel.

Zo’n 8.000 troepen zullen een NAVO-macht van 12.000 soldaten in Afghanistan vervoegen, die in het land blijft om er Afghaanse strijdkrachten te trainen, adviseren en assisteren voor een nieuwe missie ‘Resolute Support’, aldus de bronnen. De andere, inclusief de te bepalen extra strijdkrachten, worden voor een aparte antiterreuroperatie ingezet.

Dat terwijl het merendeel van de westerse troepen zich officieel terugtrekt na een dertienjarige oorlog tegen de taliban en al-Qaida. Maar de zet van de VS komt er kort nadat Obama plannen goedkeurde om het Amerikaanse leger een grotere rol toe te bedelen in de strijd tegen de islamistische taliban, aan de zijde van de Afghaanse troepen, ook na het verlopen van de missie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content