Waar is Walter Palmer? De doder van Cecil de leeuw blijkt spoorloos

30/07/15 om 21:31 - Bijgewerkt om 21:46

Walter Palmer, de Amerikaanse tandarts die de bekende leeuw Cecil doodschoot in Zimbabwe, is blijkaar niet te vinden. De overheidsdienst Fish and Wildlife Service probeert hem te contacteren voor een onderzoek, maar slaagt daar niet in. Er is al drie dagen niets van hem vernomen.

Waar is Walter Palmer? De doder van Cecil de leeuw blijkt spoorloos

De praktijk van Walter Palmer in Minnesota © Reuters

Walter Palmer is de voorbije dagen niet in zijn huis in Minnesota geweest en zijn tandartspraktijk is gesloten. Voor de deur is een herdenkingsplaats voor Cecil opgezet.

De US Fish and Wildlife Service is een onderzoek gestart naar de omstandigheden van de dood van Cecil, meldt The Washington Post. 'Dat onderzoek zal ons brengen naar waar de feiten leiden,' luidt het enigszins mysterieus. Op dit moment zijn echter al onze pogingen om Dr. Walter Palmer te contacteren vruchteloos. We vragen dat hij of een vertegenwoordiger van hem ons onmiddellijk contacteren,' zo luidt het.

Mededeling

Dat Palmer is ondergedoken, verbaast niet gezien de bedreigingen aan zijn adres. Het laatste dat van hem werd vernomen, was zijn mededeling op dinsdag, toen bekend was geraakt dat hij de doder van de leeuw was. Hij betuigde daarin zijn spijt: 'Ik had geen idee dat de leeuw die ik neergeschoten heb, een bekende, lokale favoriet was. Voor zover ik wist, was alles aan deze trip wettelijk en correct geregeld en uitgevoerd.'

Palmer zei dat hij nog niet was gecontacteerd door de Zimbabwaanse of de Amerikaanse autoriteiten, maar beloofde zijn volledige medewerking aan mogelijke onderzoeken. Sindsdien heeft hij niets meer van zich laten horen.

Icoon

Cecil was een van de bekendste leeuwen van Zimbabwe.

Cecil was een van de bekendste leeuwen van Zimbabwe. © EPA

Palmer betaalde zo'n 50.000 dollar om een leeuw dood te kunnen schieten in Zimbabwe. Zijn slachtoffer bleek echter niet zomaar de eerste de beste leeuw te zijn. Het was de bekende, 13 jaar oude Cecil uit het Hwange nationaal park, die bovendien ook deel uitmaakte van een universitair onderzoeksproject en dus een gps-band droeg.

Het dier werd eerst met voedsel uit zijn habitat gelokt en dan met pijl en boog neergeschoten, een geliefde methode van Palmer. Cecil leefde nog en kon pas na twee dagen afgemaakt worden met een schot. Nadat het dier overleden was, poseerde Palmer trots met een andere jager met het dode lichaam van de leeuw die uiteindelijk gevild en onthoofd werd. Het verhaal zorgde wereldwijd voor verontwaardiging.

Bronkhorst en Ndlovu

Bronkhorst en Ndlovu © Reuters

Ook twee Zimbabwanen, Palmers gids Theo Bronkhorst en landeigenaar Honest Trymore Ndlovu zijn opgepakt en voor de rechter geleid. Beiden zijn intussen weer vrij op borg.

VN-resolutie

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) heeft vandaag een resolutie gestemd die illegale handel in wilde dieren moet bestrijden door landen op te roepen stroperij en dergelijke smokkel als een 'ernstige misdaad' te behandelen, en wetgeving op elkaar af te stemmen met het oog op samenwerking over de grenzen heen. De niet-bindende tekst is de eerste van zijn soort binnen de volkerenorganisatie. In een omvattende benadering van het probleem zegt het document dat dergelijke criminaliteit niet alleen de biodiversiteit doet dalen, maar ook banden heeft met de internationale georganiseerde misdaad, en dat smokkel van wilde dieren duurzame ontwikkeling van gemeenschappen ondermijnt. De door Duitsland en Gabon gesponsorde resolutie pakt derhalve zowel de vraag- en aanbodzijde aan. (Belga)

Onze partners