VS veroordeelt afranseling Amerikaanse jongen door Israëlische grenspolitie

06/07/14 om 11:39 - Bijgewerkt om 11:41

De Verenigde Staten uiten hun bezorgdheid over de afranseling van een Amerikaanse jongen door de Israëlische grenspolitie.

VS veroordeelt afranseling Amerikaanse jongen door Israëlische grenspolitie

De moeder van Tariq Abu Khder toont een foto van haar zwaar toegetakelde zoon © BELGAIMAGE

De Verenigde Staten hebben hun verontrusting kenbaar gemaakt over een blijkbaar door de Israëlische grenspolitie afgeranselde Amerikaanse staatsburger. In een mededeling van Buitenlandse Zaken in Washington eiste woordvoerster Jen Psaki een onderzoek van het incident. Tegelijkertijd drukte ze haar diepe bezorgdheid uit over het toenemende geweld in de regio.

Israëlische media hadden over een video bericht waarop te zien zou zijn hoe een Palestijnse jongere door de Israëlische grenspolitie wordt geslagen. Het gaat blijkbaar om een neef van de 16-jarige Palestijn, die eerder deze week dood werd teruggevonden en volgens het voorlopig autopsierapport levend werd verbrand.

Psaki bevestigde nu dat de afgeranselde jongen een Amerikaanse staatsburger is. Dit voorval vormt samen met de ontvoering en dood van drie Israëlische jongeren de aanleiding voor de jongste escalatie in de regio. De familie van de 16-jarige beschuldigt Israëlische kolonisten ervan de jongen vermoord te hebben uit wraak voor de drie doden.

Rellen

Zaterdag waren de protesten opnieuw opgeflakkerd. In het stadje Kalansawe staken gemaskerde Palestijnen autobanden in brand. In Taibe demonstreerden 400 mensen, berichtte het onlineportaal Ynet. Tientallen manifestanten bekogelden er de Israëlische politie met stenen.

Ook vrijdagnacht was het onder andere in Oost-Jeruzalem tot rellen gekomen. Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger heeft een gevechtsvliegtuig zaterdagnacht tien doelwitten in het midden en zuiden van de Gazastrook bestookt. Onder andere verborgen lanceerplatforms en een wapensmid werden gebombardeerd. Met de luchtaanvallen reageren de strijdkrachten op de aanhoudende raketbeschietingen vanuit de Gazastrook op Zuid-Israël. (Belga/AVE)

Onze partners