Lijkschouwing: Palestijnse tiener levend verbrand

05/07/14 om 15:55 - Bijgewerkt om 15:55

De Palestijnse tiener, die vermoedelijk uit wraak werd vermoord, zou levend verbrand zijn. In de luchtpijp en longen van de 16-jarige Mohammed Aboe Khdair werden sporen van rook aangetroffen.

Lijkschouwing: Palestijnse tiener levend verbrand

Een Palestijnse jongen slingert stenen richting Israëlische veiligheidsdiensten. © BELGAIMAGE

De Palestijnse tiener, die vermoedelijk uit wraak werd vermoord, zou levend verbrand zijn. In de luchtpijp en longen van de 16-jarige Mohammed Aboe Khdair werden sporen van rook aangetroffen. Dat deelde de Palestijnse procureur-generaal na een voorlopig autopsierapport mee. Het toont aan dat hij rook heeft ingeademd toen hij nog in leven was.

Na de begrafenis van de jongere in Oost-Jeruzalem kwam het tot zware ongeregeldheden tussen Palestijnen en de Israëlische politie. Demonstranten wierpen met stenen en brandbommen. Volgens de media van zaterdag vielen er tientallen gewonden. In het Israëlische stadje Kalansawe hadden gemaskerde Palestijnen een weg geblokkeerd, een Israëlische automobilist aangevallen en een wagen in brand gestoken, aldus het onlineportaal Ynet. Tweeëndertig mensen zijn opgepakt. In Jeruzalem is de situatie weer enigszins gekoeld.

Israëlische kolonisten beschuldigd

Het lijk van de tiener was in een bos bij Jeruzalem gevonden. De familie beschuldigt Israëlische kolonisten ervan de jongen omgebracht te hebben. Israëlische media spreken van een mogelijke vergeldingsactie voor de gewelddadige dood van drie ontvoerde, joodse jongeren.

Ook op de Westelijke Jordaanoever nam het geweld toe. In Hebron en Nabloes werden twee Palestijnen door kolonisten aangevallen, aldus Palestijnse veiligheidskringen. Volgens de Times of Israel hebben Palestijnen in Hebron een burgerwacht opgericht uit vrees voor bijkomende aanvallen.

De extreemrechtse Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman eiste harde maatregelen tegen de relschoppers. Op Facebook schreef hij dat de boodschap duidelijk moet zijn voor iedereen, die van de voordelen van het Israëlisch staatsburgerschap geniet, maar zich als terrorist gedraagt.

30 raketten?

Sinds vrijdag hebben militante Palestijnen volgens het Israëlisch leger 30 raketten op het zuiden van Israël afgevuurd. Eerder had de Palestijnse krant al-Quds bericht, dat Hamas en Israël het onder Egyptische bemiddeling eens waren geraakt over een stopzetting van de aanvallen gedurende 72 uur. Dat werd langs officiële kant niet bevestigd.

Lees meer over:

Onze partners