VS: nieuwe visumregels moeten geradicaliseerde Europeanen buiten houden

09/12/15 om 01:38 - Bijgewerkt om 01:38

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft het licht op groen gezet voor strengere controle op de toegangsvoorwaarden voor reizigers uit visumvrije landen, waaronder België. Men wil vooral voorkomen dat gedradicaliseerde Europeanen zonder visum kunnen reizen.

VS: nieuwe visumregels moeten geradicaliseerde Europeanen buiten houden

Wachtende passagiers in O'Hare, Chicago, in 2014 de drukste luchthaven ter wereld © REUTERS

Het wetsvoorstel werd goedgekeurd met 407 stemmen voor en 19 tegen. Vooraleer de wet in voege kan treden, moet de Amerikaanse Senaat die nog goedkeuren. Het is niet duidelijk wanneer dat zal gebeuren.

Reizigers uit 38 landen, waaronder België (30 van de 38 landen liggen in Europa), moeten op dit ogenblik voor een verblijf van maximaal 90 dagen in de Verenigde Staten geen visum aanvragen.

Maar sinds de aanslagen in Parijs hebben Amerikanen schrik dat terroristen vanuit Europa het land zouden binnenkomen. Men gaat de controles dus aanscherpen.

Bezoek aan Irak of Syrië

Concreet zal de visumvrijstelling niet langer gelden voor diegenen die sinds maart 2011 naar Irak, Syrië, Iran of Soedan zijn afgereisd. Zij zullen voor hun reis naar de VS steeds een visum moeten aanvragen, wat betekent een persoonlijk onderhoud hebben op het consulaat. Ook als het doel van hun reis naar één van de vier geviseerde landen legitiem was, zoals het verstrekken van medische of humanitaire hulp, of als journalist of toerist.

Ook mensen met de dubbele nationaliteit van die landen vallen onder de uitzonderingsmaatregel, zelfs als ze nooit een voet in Irak, Syrië, Iran of Soedan hebben gezet. Daarnaast worden elektronische paspoorten vanaf april 2016 verplicht en moet het verlies of diefstal van een paspoort steeds gemeld worden bij Interpol. Jaarlijks maken naar schatting zo'n 20 miljoen reizigers naar de VS gebruik van de visumvrijstelling.

(Belga/RR)

Onze partners