'VS hebben aanvalsplan voor Iran klaarliggen'

30/07/12 om 09:23 - Bijgewerkt om 09:23

De Verenigde Staten hebben een plan klaarliggen om Iran aan te vallen als dat land niet stopt met zijn nucleaire programma. Dat schrijft de Israëlische krant Haaretz in de nasleep van de aanslag tegen Israëlische toeristen in Bulgarije.

'VS hebben aanvalsplan voor Iran klaarliggen'

© EPA

Een hoge veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Barack Obama zou de Israëlische premier Benjamin Netanyahu hebben ingelicht over een Amerikaans plan om Iran aan te vallen als dat land niet stopt met zijn nucleaire programma.

Bij een aanslag op het Bulgaarse vliegveld Burgas kwamen twee weken geleden vijf Israëlische toeristen en een Bulgaarse buschauffeur om het leven. De aanslag werd gepleegd door een zelfmoordterrorist. Volgens Israël zit Iran achter de aanslag.

Dat schrijft de Israëlische krant Haaretz.

Israël weerhouden Het gesprek tussen Netanyahu en de nationale veiligheidsadviseur Thomas Donilon zou eerder deze maand hebben plaatsgehad. De bedoeling van het gesprek was Israël te weerhouden zelf een aanval uit te voeren op Iran.

Een adviseur van de Israëlische premier wilde geen commentaar geven op het bericht in de krant.

Het bekend worden van het gesprek valt samen met het bezoek van de Amerikaanse presidentskandidaat Mitt Romney aan Israël. Romney heeft zondag een ontmoeting met Netanyahu.

Arne Hankel / Elsevier

Onze partners