'VS en Turkije plannen IS-vrije zone in noorden van Syrië'

27/07/15 om 16:24 - Bijgewerkt om 19:27

Een en ander zou een nieuwe fase betekenen in de militaire campagnes van zowel de Verenigde Staten als Turkije in Syrië.

'VS en Turkije plannen IS-vrije zone in noorden van Syrië'

Turkse soldaten aan de grens met Syrië © Belga Image

De Verenigde Staten en Turkije zijn overeengekomen om samen te werken om de Islamitische Staat te verdrijven uit een strook van circa 100 kilometer in het noorden van Syrië, langs de grens met Turkije. Dat meldt persagentschap AFP op basis van een niet nader genoemde Amerikaanse bron. Ook de vooraanstaande Amerikaanse kranten The New York Times en The Washington Post brengt het nieuws.

'Het is de bedoeling om een IS-vrije zone te creëren en de veiligheid en stabiliteit langs de Turks-Syrische grens te bevorderen,' citeert AFP de bron. De regering in Ankara ziet het naar verluidt vooral als een 'veilige zone' voor Syrische vluchtelingen, die nu massaal hun toevlucht tot Turkije zoeken.

Daarvoor moeten Amerikaanse gevechtsvliegtuigen, het Turkse leger en gematigde Syrische rebellen op de grond in de felbevochten regio nauwer gaan samenwerken.

Nieuwe fase

Het gaat om een principeakkoord, de details zijn voorlopig niet bekend. Duidelijk is wel dat een en ander een nieuwe fase in de militaire campagnes van beide landen tegen IS-strijders in Syrië zou betekenen.

Turkije was tot vorige week niet betrokken bij de gevechten in Syrië, maar voerde intussen luchtaanvallen uit op stellingen van de Islamitische Staat in Syrië, na een bloedige aanslag in het zuiden van Turkije. De Beschermingseenheden van het Koerdische Volk (YPG) beschuldigt Turkije er ook van het dorp Zur Maghar in de provincie Aleppo, dat in handen is van de Koerden, te hebben gebombardeerd.

Prioriteiten

The New York Times merkt wel op dat beide landen verschillende prioriteiten hebben. Voor Washington ligt de focus op de IS zelf, terwijl de Turken en de gematigde Syrische rebellen, die de zone moeten controleren, vooral op het vertrek van de Syrische president Bashar al-Assad uit zijn. Vraag is ook of Turkije er niet meer op uit is om de slagvaardigheid van de Koerden in de regio aan banden te leggen.

Het is bovendien zo dat het Syrische leger ook al bombardementen uitvoerde in de regio, zodat de vraag zich stelt hoe Washington zal reageren als zijn partners op de grond worden aangevallen. (KVDA)

Lees meer over:

Onze partners