Turkije bombardeert IS-doelwitten in Syrië

24/07/15 om 08:03 - Bijgewerkt om 11:50

Turkse F-16-gevechtsvliegtuigen hebben luchtaanvallen uitgevoerd op stellingen van de Islamitische Staat (IS) in Syrië. De Turkse politie startte in Istanboel dan weer een operatie tegen vermoedelijke IS-militanten en rebellen van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK).

Turkije bombardeert IS-doelwitten in Syrië

Turkse soldaten aan de grens met Syrië © Belga Image

De Turkse staatszender TRT meldde dat de Turkse luchtaanvallen gericht waren op doelwitten in de Syrische stad Havar, net over de grens. De vliegtuigen hoefden daarvoor het Syrische luchtruim niet in, benadrukte de staatszender.

Amerikanen

De luchtaanvallen komen er een dag na de berichten dat Turkije de Verenigde Staten toestemming heeft gegeven om verschillende luchtmachtbasissen te gebruiken voor aanvallen tegen IS, waaronder de basis van Incirlik in het zuiden van het land.

Washington was al maanden vragende partij dat de Turken een actievere rol zouden gaan spelen in de coalitie. De doorbraak komt er naar verluidt na telefonisch onderhoud tussen de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Turkse ambtsgenoot Tayyip Erdogan.

Turkije weigerde tot nu toe militaire steun te verlenen. De steun aan de Koerden in Syrië lag gevoelig in Ankara, dat zelf met zijn Koerdische minderheid worstelt. Maar de afgelopen week werd Turkije meegesleurd in het conflict, na een bloedige aanslag op een groep studenten in Suruç. Donderdag kwam ook een Turkse soldaat om het leven en raakten twee andere gewond bij een vuurgevecht nabij de Turks-Syrische grens.

Volgens de Amerikanen zijn de Turken een belangrijke partner, onder meer doordat heel wat Westerlingen vanuit Turkije naar Syrië of Irak trekken om zich aan te sluiten bij IS.

Raid

Intussen lanceerde de Turkse politie in Istanboel een grote operatie tegen vermoedelijke militanten van IS en rebellen van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK).

De raid van de antiterreurpolitie, voor dageraad uitgevoerd door duizenden agenten die volgens persagentschap Dogan ook helikopters inzetten, komt na de zelfmoordaanslag in Suruç en de moord op twee agenten die door de PKK is opgeëist. (Belga/BBC/KVDA)

Onze partners