VS en Groot-Brittannië: ‘Rusland schendt het internationale recht’

President van Rusland Vladimir Poetin (midden), minister van Defensie Sergei Shoigu (L) en generaal Ivan Buvaltsev overzien militaire oefeningen. © REUTERS

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië noemen de Russiche invasie van Oekraïne een schending van de internationale wet. Washington schort alle militaire samenwerking met Rusland op.

De Verenigde Staten hebben “alle militaire banden” met Moskou opgeschort als gevolg van de Russische militaire interventie op het schiereiland Krim. Dat heeft het Pentagon bekendgemaakt. “Het gaat onder meer om de gezamenlijke oefeningen, bilaterale bijeenkomsten, het aanmeren in de havens en de militaire planningsvergaderingen”, zei de Amerikaanse woordvoerder van Defensie, John Kirby.

“We roepen Rusland op tot de de-escalatie van de Oekraïense crisis en de Russische troepen in de Krim om terug te keren naar hun eigen land”, stelde Kirby. Hij voegt toe dat de Amerikaanse militairen de situatie “van dichtbij” opvolgen en “in nauw contact” zijn met de partners, bondgenoten en de Navo-landen.

‘Ingebeelde dreiging’

Ook tijdens een speciale zitting van de VN-Veiligheidsraad werd de situatie in Oekraïne besproken. “Zoveel beweringen die vandaag door de Russische Federatie zijn gemaakt hebben geen wortels in de realiteit”, zei Samantha Power, de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties. “De Russische mobilisatie is een respons op een ingebeelde dreiging.”

Rusland zegt dat het troepen naar het Krimschiereiland in Oekraïne heeft gestuurd omdat de veiligheid van de etnische Russen daar in gevaar is. Internationale waarnemers en mediamensen zeggen dat daar geen sprake van is. In het hele oosten van Oekraïne wonen aanzienlijke Russiche minderheden. Gevreesd wordt dat Rusland ook daar troepen heen zal sturen. Tot nog toe zijn er in de Krim geen schoten gelost, maar dat zou wellicht voor een oorlog tussen Rusland en Oekraïne zorgen.

Valse voorwendselen

Mark Lyall Grant, de Britse ambassadeur bij de VN, stelde dat Rusland troepen naar Oekraïne stuurt op basis van een “verzonnen voorwendsel” en zijn acties niet kan legitimeren. De Russische ambassadeur had een brief van de afgezette Oekraïense president Viktor Janoekovitsj aangehaald, waarin die Moskou had gevraagd om de Russischtalige Oekraïners te beschermen. Volgens Grant is “het idee dat uitspraken van Janoekovitsj ineens een of andere legitimiteit hebben vergezocht en past dat binnen de valse voorwendselen van Rusland.”

Sancties

VS-president Barack Obama dreigde er maandag ook mee om Rusland economische en diplomatische sancties op te leggen om het land zo te “isoleren”. Hij verklaarde dat hij wil dat het Oekraïense volk zelf over zijn lot kan beslissen. “Rusland heeft historisch gezien sterke economische banden met Oekraïne. Er zijn sterke commerciële banden tussen de twee landen, dat moeten we erkennen, maar het is niet acceptabel dat Rusland zijn soldaten ongestraft naar Oekraïne kan sturen en de fundamentele principes kan schenden die in heel de wereld gelden.”

Polen voelt zich bedreigd

In Brussel komen de ambassadeurs bij de Navo dinsdag voor de tweede keer in drie dagen bijeen om de situatie in Oekraïne te bespreken. Dat heeft de alliantie maandagavond meegedeeld.

Polen heeft verzocht tot gesprekken onder artikel 4 van het Navo-charter. Dat artikel kan een lidstaat inroepen als het zich bedreigd voelt. “De ontwikkelingen in en rond Oekraïne worden aanzien als een bedreiging voor aangrenzende geallieerde landen en hebben rechtstreekse en ernstige implicaties voor de veiligheid en stabiliteit van de Euro-Atlantische ruimte”, stelt de Navo. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content