Vrijwilligers redden Griekse gezondheidszorg

© Reuters

Door de grote besparingen zit de Griekse gezondheidszorg in een enorme crisis. Gelukkig is een groot netwerk van vrijwilligers ter hulp geschoten om de problemen op te lossen.

Het Griekse gezondheidssysteem lijdt onder de vele besparingen en toenemende wachtlijsten. Dankzij een grote groep Griekse vrijwilligers is de situatie toch nog niet uitzichtloos. Vrijwilligers geven via gemeenschapsziekenhuizen massaal medische hulp aan hulpbehoevenden. Dit blijkt uit een reportage van de BBC.

Afhankelijk van vrijwilligers

In ruil voor de noodhulp van Europa en het IMF moet Griekenland besparen in allerhande publieke sectoren. Daardoor krijgen de Griekse ziekenhuizen veel minder staatsgeld voor hun dienstverlening.

Daarbij komt dat 27 procent van de Griekse beroepsbevolking werkloos is. Doordat de werkloosheid nog steeds blijft stijgen, zijn steeds meer mensen afhankelijk van gemeenschapsziekenhuizen. Er zijn ondertussen 40 gemeenschapsziekenhuizen in Griekenland die vrijwillig medische hulp bieden aan hulpbehoevende Grieken zonder gezondheidsverzekering.

De Griekse arts Giorgos Vichas stichtte achttien maanden geleden met een aantal collega’s het ‘Metropolitan Community’ ziekenhuis in Athene. Het ziekenhuis van Vichas helpt nu op vrijwillige basis al 9.500 patiënten. Ze komen naar de gemeenschapsziekenhuizen voor medicijnen of voor een medische behandeling.

Humanitaire crisis ‘De economische crisis veroorzaakte een humanitaire crisis in de gezondheidssector. Ik had nooit gedacht dat we met vrijwilligers sociale ziekenhuizen moesten oprichten’, legt Vichas uit aan de BBC.

Volgens Vichas geeft zijn ziekenhuis als enige in Athene gratis chemotherapie aan kankerpatiënten. Hij is bezorgd over de gezondheid van arme kinderen en over de ondervoeding van baby’s. Vichas benadrukt dat zijn team niet eeuwig de gezondheidsproblemen in Athene kan blijven bestrijden.

Vichas’ ziekenhuis draait volledig op de inzet van vrijwilligers. De gemeente Athene voorziet het pand van het ziekenhuis maar de medische specialisten zetten zich allemaal kosteloos in voor het ziekenhuis. Zowel kinderartsen, hartspecialisten als gynaecologen zijn actief als vrijwilliger. De medicijnen worden gedoneerd door mensen en farmaceutische bedrijven.

Levensbedreigende ziekte

Een van de patiënten in het ziekenhuis van Vichas was de zevenjarige jongen Christos Zaganas. De jongen had een zwelling aan zijn strottenhoofd, een ziekte die levensbedreigend kan zijn. Zijn werkloze ouders konden de behandeling niet betalen omdat ze geen gezondheidsverzekering hadden. Dankzij het gemeenschapsziekenhuis kon de ziekte van Christos uiteindelijk toch behandeld worden.

‘Godzijdank zijn er nu gemeenschapsziekenhuizen. Anders zouden we geen medische behandeling kunnen krijgen. Mensen zonder levensverzekering zouden sterven zonder de hulp van vrijwilligers’, zegt Katerina Dolianiti, de moeder van de zevenjarige Christos, aan de BBC. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content