Vrees voor nieuwe massale vluchtelingenstroom door belegering Aleppo

05/02/16 om 15:33 - Bijgewerkt om 17:36

Het Syrische leger wint, met de steun van vooral Russische luchtaanvallen, veel terrein op de rebellen in de noordelijke provincie Aleppo. De opmars van de troepen van president Bashar al-Assad legt een bom onder het reeds wankelende vredesoverleg en jaagt opnieuw tienduizenden vluchtelingen naar Turkije, en mogelijk dus ook naar Europa.

Vrees voor nieuwe massale vluchtelingenstroom door belegering Aleppo

Tv-beelden van vluchtelingen in de Syrische provincie Aleppo, op weg naar Turkije © Belga Image

Volgens het hoofd van het in Londen gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR), Rami Abdurrahman, staan de troepen van Assad op drie kilometer van Aleppo, ooit de dichtstbevolkte stad van Syrië. Dat meldt Bloomberg.

Afgesneden

Het Syrische leger, dat wordt gesteund door strijders van Hezbollah en Russische luchtaanvallen, heeft de noordelijke stad Ratyan heroverd op de rebellen en slaagde erin om een belangrijke bevoorradingsroute tussen de hoofdstad van de gelijknamige provincie en de Turkse grens af te snijden. Aan persagentschap Reuters zei een commandant van een rebellengroepering die door de Verenigde Staten gesteund wordt, dat het noordelijke platteland van de provincie Aleppo volledig omcirkeld is.

Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, waarschuwt intussen dat de Russische bombardementen de pogingen om een politieke oplossing voor het conflict te vinden, ondermijnen. Eerder deze week werd het vredesoverleg in Genève opgeschort.

Vluchtelingen

De belegering van Aleppo doet ook vrezen voor een nieuwe massale vluchtelingenstroom naar Turkije. Volgens de Turkse premier Ahmet Davutoglu zijn donderdag maar liefst 60.000 tot 70.000 mensen vanuit het noorden van de provincie Aleppo richting de Turkse grens gevlucht. Volgens het SOHR gaat het om ongeveer 40.000 vluchtelingen.

Ankara waarschuwt ook voor een humanitaire catastrofe als de stad Aleppo valt. 'Ze willen Aleppo verhongeren'. Gevreesd wordt dan ook dat het aantal vluchtelingen zal oplopen tot meer dan 100.000, aldus nog Bloomberg.

Turkije heeft vrijdag ongeveer 10.000 Syrische vluchtelingen tegengehouden aan de grenspost van de stad Kilis. Ankara roept Moskou op de bombardementen te steken. 'Onze Europese vrienden vragen ons om de vluchtelingenstroom te stoppen. Hoe kunnen wij dat doen als Rusland en het Syrische regime deze mensen bombardeert?'

Zuiden

Behalve Ratyan heeft het Syrische leger vrijdag ook de stad Ataman, in de zuidelijke provincie Daraa heroverd, melden verschillende Syrische media. Een strategisch belangrijke overwinning, omdat Ataman maar twee kilometer verwijderd is van de provinciehoofdstad Daraa. (KVDA)

Onze partners