Vredesoverleg over Syrië is tijdelijk opgeschort, 'maar niet mislukt'

03/02/16 om 19:50 - Bijgewerkt om 19:49

Het vredesoverleg over Syrië is in de Zwitserse stad Genève tijdelijk opgeschort. Dat heeft de speciale Syrië-gezant van de Verenigde Naties, Staffan de Mistura, bekendgemaakt. Pas op 25 feburari zullen de gesprekken worden voortgezet.

Vredesoverleg over Syrië is tijdelijk opgeschort, 'maar niet mislukt'

Staffan de Mistura © Belga Image

Het vredesoverleg Genève III, dat officieel vorige week vrijdag van start ging, is nooit echt van de grond gekomen. De Mistura had eerder afzonderlijk met vertegenwoordigers van de Syrische regering en van de oppositie verkennende gesprekken gevoerd. Het was de bedoeling om op die manier tot een regeling te komen voor de geplande directe onderhandelingen tussen beide partijen. Maar de gezant gaf nu aan dat er 'nog zeer veel werk' moet gebeuren.

'Ik ben niet teleurgesteld, ik ben ook niet gefrustreerd', aldus nog de Mistura. 'Dit is niet het einde, of de mislukking van de gesprekken'. De VN-gezant had eerder al duidelijk gemaakt dat hij zich na een intusssen vijf jaar durende burgeroorlog niet aan een vlot verlopend vredesoverleg verwacht. 'We moeten daar realistisch in zijn', klonk het.

De Mistura stelde voorts dat de politieke onderhandelingen moeten samengaan met een verbetering van de humanitaire omstandigheden in Syrië. 'Omdat ik daar niets van gezien heb, moet ik eerlijk zijn met mezelf en meedelen dat het tijd is voor een pauze', verklaarde de gezant nog.

De bedoeling is om in Genève het stappenplan voor een politieke oplossing voor de oorlog in Syrië verder uit te werken. Zo moet er een staakt-het-vuren komen en moet er binnen de zes maanden een overgangsregering geïnstalleerd worden, in de aanloop naar verkiezingen over 18 maanden.

Afgesneden

Intussen hebben Syrische regeringstroepen de belangrijkste bevoorradingsroute van de rebellen naar de zwaar bevochten stad Aleppo aan de Turkse grens afgesneden. Dat melden de oppositiesite Observatorium voor de Mensenrechten en het Syrische staatspersbureau Sana.

Met hulp van Russische luchtaanvallen was het regeringsleger de voorbije dagen ten noorden van Aleppo opgerukt. De inname van delen van de stad kan tot ernstige bevooorradinsgproblemen bij de rebellen zorgen. Bovendien geldt het als een belangrijk symbolisch succes voor het regime van president Bashar al-Assad.

Het is de eerste belangrijke vooruitgang van de Syrische regeringstroepen in de gelijknamige provincie sinds 2012. Het oostelijke deel van Aleppo is het laatste belangrijkste stadscentrum dat nog in handen van het verzet is.

Ook hebben de regeringstroepen het drie jaar oude beleg door de rebellen van de sjiitische plaatsen Nebbol en Zahra doorbroken. (Belga)

Onze partners