'Vredesboodschap van Egypte naar Israël blijkt vervalst'

01/08/12 om 13:10 - Bijgewerkt om 13:10

De Egyptische Moslimbroeders ontkennen dat de nieuw verkozen president Mohamed Morsi een boodschap van vrede heeft gestuurd naar Israël. Dat schrijft het Brits dagblad The Guardian.

'Vredesboodschap van Egypte naar Israël blijkt vervalst'

© AFP

Israël zei dinsdag een boodschap van vrede te hebben ontvangen van de Egyptische president Mohamed Morsi. In die brief staat te lezen dat Egypte het vredesproces in het Midden-Oosten opnieuw vlot wil trekken. "Egypte wil de veiligheid en stabiliteit van de volkeren in de regio mogelijk te maken", aldus het Israëlisch presidentieel ambt.

De ambtenaren van de Israëlische president Shimon Peres stuurden een zogenaamde kopie van de gefaxte brief naar verschillende journalisten. Bovenaan de brief stond het logo van de Egyptische ambassade in tel Aviv en het telefoonnummer van waar de fax werd verzonden.

Venijnige vervalsing volgens Egypte

Yasser Ali, de woordvoerder van de Egyptisch president Morsi, zegt in The Guardian echter dat er geen brief verstuurd werd. Ali beschuldigt twee israëlische kranten een dergelijke brief 'gefabriceerd' te hebben.

De verwarring rond de brief getuigt mogelijk van de wankele politieke situatie in Egypte. Hoewel Morsi al enige tijd aan de macht is, is het nog steeds niet duidelijk wat zijn bevoegdheden precies zijn. Ook is het door het Moslimbroederschap gedomineerde Egyptische parlement nog steeds buiten werking en zijn de ministeries en buitenlandse diensten voornamelijk in handen van het oude militaire regime. Die onduidelijkheid heeft al geleid tot conflicten, misvattingen en politieke spelletjes.

Tussen Israël en Egypte bestaat bovendien al jaren een complexe relatie. De twee landen tekenden een vredesverdrag in 1979 maar de contacten blijven koel. (SVL)

Onze partners