VN-noodkreet over Syrië: 'Zelfs oorlogen hebben regels'

14/02/14 om 10:10 - Bijgewerkt om 10:10

De coördinator voor humanitaire hulp bij de Verenigde Naties (VN), Valerie Amos, slaakt een nieuwe noodkreet over Syrië. In een wanhopige oproep vraagt ze onmiddellijke actie van de VN-Veiligheidsraad om noodhulp in Syrië te verzekeren.

VN-noodkreet over Syrië: 'Zelfs oorlogen hebben regels'

Valerie Amos © Reuters

'Het is onaanvaardbaar dat zowel het regime van president Bashar al-Assad als de rebellen de mensenrechten flagrant blijven schenden,' zegt Amos. 'Alle partijen falen in hun verantwoordelijkheid om de burgerbevolking te beschermen. We begrijpen dat er een oorlog aan de gang is, maar ook oorlogen hebben regels.'

250.000

Als gevolg van een door de VN bemiddelde tijdelijke wapenstilstand zijn de voorbije week circa 1.200 mensen, vooral kinderen, vrouwen en ouderen, geëvacueerd uit het belegerde oude stadsdeel van Homs, maar dat volstaat niet op lange termijn.

Amos waarschuwt dat er nog altijd 250.000 mensen zijn die door de gevechten in Syrië geen toegang hebben tot noodhulp.

Verdeelde V-raad

De VN-Veiligheidsraad blijft verdeeld over de tekst van een resolutie over Syrië. Daarbij staat Rusland tegenover de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Moskou diende een eigen resolutie in om de humanitaire hulp te verbeteren en wil ook het terrorisme aankaarten.

Het intussen drie jaar durende conflict in Syrië heeft sinds maart 2011 naar schatting al meer dan 100.000 mensenlevens gekost. Bijna tien miljoen mensen zijn hun huizen ontvlucht.

Lees meer over:

Onze partners