Video toont hoe Amerikanen burgers doden in Irak

06/04/10 om 16:12 - Bijgewerkt om 16:12

De website Wikileaks heeft een video vrijgegeven waarop te zien is hoe een Amerikaanse legerhelikopter in Irak verschillende burgers doodt.

Video toont hoe Amerikanen burgers doden in Irak

© Reuters

De website Wikileaks heeft een video vrijgegeven waarop te zien is hoe een Amerikaanse legerhelikopter in Irak verschillende burgers doodt, onder wie twee werknemers van het persbureau Reuters.

De dodelijke raid dateert van juli 2007 en vond plaats in de Iraakse hoofdstad Bagdad. De beelden zijn afkomstig van een camera in de helikopter. Bij de aanval vielen er verschillende burgerslachtoffers.

Op de video is te horen hoe de piloten toestemming vragen om het vuur te openen op een groep mannen die ze beschouwen als gewapende opstandelingen. Ze zouden de camera van de Reuters-medewerkers, Namir Noor-Eldeen en Saeed Chmagh, aanzien hebben voor een raketwerper.

Het is niet duidelijk hoe Wikileaks, dat gespecialiseerd is in het verspreiden van gevoelig materiaal, de video in handen heeft gekregen. Sinds de aanval probeerde de site de video te bemachtigen via de Freedom of Information Act maar tot nu toe lukte dat niet.

Lees meer over:

Onze partners