‘Venezuela is een economische puinhoop die bestuurd wordt door een bende criminelen’

President Nicolas Maduro tijdens zijn wekelijkse tv-uitzending © REUTERS
Ernesto Rodriguez Amari
Ernesto Rodriguez Amari Journalist en politicoloog

Sinds de verkiezing van de Amerikaanse president Donald Trump ligt de Verenigde Staten terug op ramkoers met Cuba en Venezuela. Knack sprak met Carlos Alberto Montaner, een verbannen Cubaanse schrijver en journalist over de stand van zaken.

‘Wat is de overeenkomst tussen orkaan Irma en Fidel Castro?’ vraagt de verbannen Cubaanse schrijver en journalist Carlos Alberto Montaner zich luidop af. Hij laat het antwoord vergezellen van een zure lach. ‘Beiden laten een samenleving achter zonder drinkbaar water, zonder elektriciteit, zonder eten, medicatie en kleren voor de bevolking. Het zijn beide tovenaars. Ze doen alles verdwijnen.

Het enige verschil is dat bij orkaan Irma de mensen weten dat de schade na een paar dagen zichtbaar is en ze dan aan de heropbouw kunnen beginnen, terwijl het communisme een eeuwigheid duurt. Na 58 jaar kunnen Cubanen nog niet hopen op het einde van deze tijden. Venezolanen zitten in hetzelfde schuitje. Zij dobberen al 20 jaar mee op de stroom van het communisme.’

President Donald Trump spreekt over de mogelijkheid van een militaire interventie in Venezuela. Wat denkt u hierover?

CARLOS ALBERTO MONTANER: ‘Dat is pure bluf. Venezuela zou dan de veiligheid van de Verenigde Staten ernstig moeten bedreigen. Venezuela is een economische puinhoop die bestuurd wordt door een bende criminelen, maar het vormt geen bedreiging voor Washington.’

Moeten we ervoor vrezen dat terwijl speciale aanklager Robert Mueller Trump dichter op de hielen zit, Trump assertiever zal reageren op vlak van buitenlands beleid, zowel naar Noord-Korea als naar Venezuela?

MONTANER: ‘Ik denk niet dat er een verband is tussen beide zaken. Ik vermoed dat de agressiviteit die Trump ten aanzien van Venezuela en Noord-Korea vertoont, eerder te maken heeft met het feit dat hij op dit gebied het tegenoverstelde wil doen van wat Obama eerder deed.’

Wat Trump doet is trouwens rechtvaardiger. Obama voerde her en der een economisch embargo in waardoor de hele bevolking werd afgestraft.

Carlos Alberto Montaner

De Verenigde Staten hebben enkele belangrijke functionarissen van de Venezolaanse overheid veroordeeld, maar ondertussen blijven ze olie van Venezuela kopen. Hypocriet?

MONTANER: De regering van Trump blijft net als de regering onder Obama Venezolaanse olie kopen. Wat Trump doet is trouwens rechtvaardiger. Obama voerde her en der een economisch embargo in waardoor de hele bevolking werd afgestraft. Nu kiest men ervoor om de schuldigen persoonlijk te bestraffen.

In augustus reisde vicepresident Mike Pence naar verschillende landen in Latijns-Amerika om hen steun te vragen voor een oplossing van de problemen in Venezuela. Wat vond u van deze actie?

MONTANER: Voor zover ik weet beperkte hij zich tot een aantal bevriende Zuid-Amerikaanse landen zoals Colombia, Argentinië, Chili en Mexico die in de jaren ’80 ook al hun krachten hadden gebundeld om samen de burgeroorlog in Midden-Amerika te bestrijden.

Bestaat het risico dat Venezuela het Vietnam van de 21ste eeuw wordt zoals Maduro beweert?

MONTANER: Het is een absolute zekerheid dat de VS Venezuela niet zullen binnenvallen. De Vietnamese communisten hebben trouwens eerst de Fransen verdreven vooraleer ze de wapens tegen de Amerikanen opnamen. Bovendien ben ik er zeker van dat in het hypothetische geval dat de VS de wapens tegen de Chavisten zouden opnemen, miljoenen Venezolanen de VS zouden steunen.

Fidel Castro en Che Guevara droomden juist van een Zuid-Amerika dat bestond uit een twintigtal landen zoals Vietnam waardoor de Amerikaanse strijdmacht zich zou destabiliseren. Is het dan niet contraproductief van Donald Trump om tegen Maduro te zeggen dat alle opties op tafel liggen?

MONTANER: Trumps uitspraken komen als geroepen voor Maduro. Hierdoor is het voor hem veel gemakkelijker om de bevolking ervan te overtuigen dat Venezolanen slachtoffer zijn van de Amerikanen.

De MUD ‘mesa de la unidad democratica’ roept mensen op om te gaan betogen, terwijl men weet dat manifestanten op straat hun leven riskeren. Onverantwoord?

MONTANER: Nee! De prijs van vrijheid is nu eenmaal hoog. De oppositie probeert mensen te mobiliseren om duidelijk te maken dat ze niet akkoord gaan met het beleid van Maduro.

Wat verwacht u van de nieuwe grondwettelijke vergadering die in Venezuela georganiseerd wordt?

MONTANER: Het lijkt me niet meer dan een nieuw ontwijkingsmanoeuvre van deze repressieve regering. Om verkiezingsnederlagen te vermijden, blijft ze de regels veranderen zodat ze aan de macht kan blijven. Meer dan 75 procent van de Venezolanen is tegen Maduro, twee miljoen inwoners zijn Venezuela ontvlucht en de inflatie is nu al naar 1000 procent gestegen, maar toch slaagt Maduro er op deze manier in om aan de macht te blijven.

Wat moet er gebeuren opdat er een oplossing komt voor het probleem van Venezuela?

MONTANER: Steun op politiek vlak de oppositie en maak gebruik van containmentstrategieën zoals propaganda en het zoeken naar internationale consensus tegen het Chavisme. Blijf de corrupte en repressieve onderdrukkers selectief bestraffen. Ondersteun de democratische groeperingen die hun toevlucht nemen tot de gewapende strijd tegen hun onderdrukkers. Venezuela heeft dezelfde steun nodig die Frankrijk toonde bij de Amerikaanse revolutie van 1776 en die de Verenigde Staten toonden bij het Europese verzet tegen het nazi-fascisme.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content