Veiligheidsagenten Obama naar huis gestuurd na braspartij in Amsterdam

26/03/14 om 04:08 - Bijgewerkt om 04:08

Drie agenten van de Amerikaanse Secret Service, de lijfwacht van Barack Obama, zijn naar huis gestuurd om disciplinaire redenen. Ze hadden het al te bont gemaakt tijdens een nachtje slempen in Amsterdam.

Veiligheidsagenten Obama naar huis gestuurd na braspartij in Amsterdam

Een Secret Service-agent helpt Barack Obama uit zijn gepantserde limousine in Amsterdam. © BELGAIMAGE

De drie agenten zijn niet alleen teruggestuurd naar Washington, maar ook geschorst, meldt de Amerikaanse krant The Washington Post. Eén van hen werd straalbezopen en buiten westen aangetroffen in de gang van een Amsterdams hotel. Het personeel daar alarmeerde de Amerikaanse ambassade, die op haar beurt contact opnam met de presidentiële entourage.

Ed Donovan, de woordvoerder van de Secret Service, bevestigde aan de Washington Post dat de agenten "om disciplinaire redenen" weer op het vliegtuig naar de VS gezet zijn, maar weigerde verder commentaar.

Zwarte pakken en zonnebrillen

De Secret Service (USSS) is de dienst die belast is met de bescherming van de Amerikaanse president. De agenten omringen de president overal waar hij gaat. Net als in de film dragen ze zwarte pakken en zonnebrillen.

De drie gestrafte agenten zouden lid zijn van een zogenaamd 'Counter Assault Team'. Zij hadden de taak om de president vooraf te reizen naar Amsterdam.

Secret Service-agenten hebben een verbod om alcohol te drinken tien uur voor ze van dienst zijn. Het incident deed zich voor in de nacht van zaterdag op zondag. Op zondagochtend begonnen de agenten in Amsterdam aan de voorbereidingen voor Obama's aankomst op maandag.

Hoerenbuurt en coffeeshops

Het is niet de eerste keer dat de Secret Service in opspraak komt. Twee jaar terug raakten een aantal agenten verwikkeld in een prostitutieschandaal tijdens een presidentieel bezoek aan Colombia. Eind vorig jaar stelde een rapport over dat incident dat het alcoholgebruik van de Secret Service tijdens buitenlandse reizen beperkt moet worden.

Dat het in België ook zo'n vaart zal lopen, lijkt onwaarschijnlijk. Amsterdam, met zijn hoerenbuurt en zijn coffeeshops, heeft in de VS vanouds een ietwat overdreven reputatie als decadent uitgaansoord. De Belgische hoofdstad heeft zo'n reputatie in het geheel niet.

Onze partners