Turkse media: ‘Belgische studente gearresteerd op verdenking van links terrorisme’

Profielfoto op de Facebookpagina van Bilen Ceyran © /

Volgens verschillende Turkse media werd de Belgische studente Bilen Ceyran (24) op 23 augustus in het westen van Turkije gearresteerd. Er is sprake van een aanhouding op verdenking van communistisch terrorisme.

Bilen Ceyran zou samen met vrienden aangehouden zijn in een villa in Balikesir, in het westen van Turkije. Haar moeder Sasmaz Meryam kan haar al vijf dagen niet bereiken en vliegt vandaag maandag naar Turkije om haar te zoeken. “Toen ik het nieuws vernam, viel er een klomp in mijn maag”, vertelt ze aan Knack.be.

De 24-jarige Brusselse Bilen Ceyran studeerde rechten aan de ULB en woonde heel haar leven bij haar moeder in Anderlecht. Vorig jaar verhuisde ze naar Parijs om filosofie te studeren.

‘Vakantie met vrienden’

Sasmaz Meryam, de moeder van Ceyran, moest het nieuws via vrienden vernemen die het in Turkse media hadden gelezen. Het werd via het nationaal persagentschap verspreid en verscheen in soortgelijke verwoordingen in tientallen Turkse mediapublicaties. “Ik voelde me heel slecht”, vertelt Meryam. Haar dochter had haar verteld dat ze tien dagen op vakantie ging met vrienden in Turkije. In de Turkse media wordt Ceyran er echter van verdacht hoofd te zijn van de Belgische tak van een communistische terreurorganisatie. “Toen ik las wat ze over haar schrijven, wist ik onmiddellijk dat het pure onzin was”, zegt de moeder. “Ondertussen heb ik met een Turkse advocaat gesproken. Ik ben er zeker van dat het goed komt: er klopt niets van dat verhaal.”

Volgens die Turkse media werd Ceyran door de Turkse anti-terreureenheid gearresteerd samen met elf andere mensen – waaronder een Duitser. Bij de artikels staat een foto van drie onherkenbare mensen die gekneveld op een houten vloer liggen.

‘Gerechtigheid voor socialisten en Koerden’

Ceyran is actief bij een socialistische studentenvereniging en heeft vrienden bij SDGF. Dat is de Turkse socialistische jongerenorganisatie die vorig jaar werd getroffen door een terroristische aanslag in Suruc. De aanslag werd toegeschreven aan de Islamitische Staat en eiste aan 30 jongeren het leven.

Volgens vrienden was Ceyran vorige week van Parijs naar Turkije gereisd om op vakantie te gaan en op het einde wilde ze haar socialistische contacten in Suruc ontmoeten. Ze wilde volgens vrienden in België kijken of ze kon meehelpen om een campagne op te zetten voor “gerechtigheid voor socialisten en Koerden in de regio”.

Buitenlandse Zaken kon – daarnaar gevraagd door onze redactie – het nieuws nog niet bevestigen.

Kasper Goethals

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content