Trump: 'In eerste dagen in Witte Huis streven naar eerlijke handelsverdragen' (video)

22/11/16 om 06:23 - Bijgewerkt om 11:07

Op zijn eerste dag als Amerikaans president zal Donald Trump de terugtrekking van de VS uit het Trans-Pacifisch Partnerschap in gang zetten, het vrijhandelsverdrag dat in 2015 werd getekend door 12 landen uit het gebied rond de Stille Oceaan. Dat heeft de toekomstige president maandag gezegd.

In de video die maandag door zijn overgangsteam verspreid werd, noemde Trump het akkoord dat door huidig president Obama werd gesloten een "potentiële ramp" voor de Amerikaanse economie.

Bij zijn aantreden op 20 januari wil Trump meteen de intentie van de VS om zich terug te trekken uit het vrijhandelsakkoord bekendmaken. "In de plaats daarvan, zullen we streven naar eerlijke bilaterale handelsverdragen", aldus Trump.

In de video zei de Republikein ook dat de voorbereidingen op het Witte Huis vlot verlopen, en dat zijn team heel "efficiënt en effectief" werkt. "Geweldige en getalenteerde mannen en vrouwen, patriotten inderdaad, worden binnengebracht en velen zullen binnenkort deel uitmaken van onze regering en ons helpen Amerika weer groot te maken."

Voorts zei Trump dat zijn administratie meteen werk zal maken van het afschaffen van de beperkingen op energieproductie, inclusief de beperkingen op de productie van schaliegas. Het ministerie van Defensie zal hij opdragen een strategie tegen cyberaanvallen te ontwikkelen, en ook het misbruik van visaprogramma's zal onderzocht worden.

Japan ontevreden over voornemens Trump

De aankondiging van toekomstig Amerikaans president Donald Trump dat hij op de eerste dag van zijn termijn het Trans-Pacifisch Partnerschap (TPP) zal opzeggen, lokt sterke irritatie uit in Japan. Het handelsverdrag heeft zonder de Verenigde Staten geen zin, liet een regeringswoordvoerder optekenen in Tokio.

Het vrijhandelsverdrag werd in 2015 ondertekend door 12 landen uit het gebied rond de Stille Oceaan. Het was een van de paradepaardjes van huidig president Barack Obama, die de banden tussen Amerika en Azië ermee wilde aanhalen.

In de Amerikaanse verkiezingsstrijd waren de handelsverdragen een belangrijk onderwerp. Veel mensen denken dat de akkoorden tot jobverlies en de afbouw van de industrie in de VS zullen leiden.

Australië wil het verdrag niet opgeven. "We geloven dat het een belangrijke strategisch engagement inhoudt", zei premier Malcolm Turnbull. Minister van Handel Steve Ciobo voegde daaraan toe dat Australië het ratificeringsproces gewoon voortzet. "We moeten de Amerikanen gewoon wat tijd geven om de pro's en de contra's verder af te wegen", stelde hij.

Ook Nieuw-Zeeland reageerde al op de verklaring van Trump. Minister van Handel Todd McClay noemde het TPP-akkoord "een waardevolle deal voor alle deelnemende landen" en wil het invoeringsproces gewoon doorzetten.

(Belga/JH)

Onze partners