Tien troonopvolgers die al even in de wachtrij staan

© Reuters

Tien kroonprinsen die, in tegenstelling tot Willem-Alexander, nog even geduld moeten hebben voor ze aan de macht komen.

Koningin Beatrix van Nederland zal op Koninginnedag de kroon doorgeven aan haar 46-jarige zoon kroonprins Willem-Alexander. De volgende tien kroonprinsen zullen de plechtigheid bijwonen, maar zouden waarschijnlijk liever in de schoenen van Willem-Alexander staan. Deze kroonprinsen moeten immers, ondanks hun leeftijd, nog even wachten op de macht.

1. Kroonprins Felipe van Asturië.

Hoewel veel Spanjaarden prins Felipe van Asturië graag aan de macht zouden zien, zit dat er voorlopig nog niet in. Koning Juan Carlos I (75) zit reeds 38 jaar op de troon. Maar de vele schandalen waarin hij betrokken raakte, zijn achteruitgaande gezondheidstoestand en de economische crisis in het land hebben hem onpopulair gemaakt bij de Spaanse bevolking. Velen vinden dat de 45-jarige Felipe klaar is voor de troon. Maar van een troonsafstand wil Juan Carlos niet weten.

2. Prins Charles van Wales

De Britse troonopvolger prins Charles wacht al 65 jaar op de troon. En voorlopig ziet het er naar uit dat hij nog lang zal mogen wachten. Zijn moeder koningin Elisabeth II, die al 61 jaar op de troon zit, is ondanks haar hoge leeftijd van 87 jaar nog niet van plan haar functie door te geven. Ze beschouwt haar koningschap als een taak voor het leven. Wanneer haar gezondheid het niet meer toelaat, zal ze Charles als regent aanduiden. Maar voorlopig is dat nog niet aan de orde. Elisabeth verkeert na meer dan 80 jaar nog steeds in goede gezondheid.

3. Kroonprins Maha Vajiralongkorn van Thailand

Koning Rama IX van Thaïland is met zijn 86 jaar de oudste koning die het land tot nog toe gekend heeft. Hoewel hij al meer dan 60 jaar regeert, zou het volk hem niet graag zien vertrekken. Rama IX, die erg begaan zou zijn met zijn volk en hun alledaagse problemen, zal immers opgevolgd worden door zijn oudste zoon Maha Vajiralongkorn, die dit jaar 61 wordt. Maar wegens zijn losbandig gedrag, zoals het geven van een militaire status aan zijn poedel of het filmen van zijn vrouw in een string, hoopt de Thaïse bevolking dat koning Rama IX het ondanks zijn zwakke gezondheid nog lang uithoudt.

4. Kroonprins Filip van België

Koning Albert II kwam in 1993, na het overlijden van zijn broer Boudewijn, aan de macht in België. Met zijn 79 jaar vinden steeds meer Belgen dat hij klaar is om de macht door te geven aan zijn oudste zoon, kroonprins Filip. Uit een enquête van RTL-TVi en Le Soir in maart dit jaar bleek ruim 46 procent van de Belgen voorstander is van een machtswissel. In 2010 was dit nog maar 30 procent. Over prins Filip als opvolger hebben velen echter nog hun twijfels. Maar de kroonprins heeft nog even tijd om die perceptie te veranderen want België heeft geen traditie van abdicaties. Daarenboven zijn er momenteel nog te veel schandalen rond het koningshuis – denk aan de strapatsen van prins Laurent of de belastingontduiking van koningin Fabiola. De aftreding van koning Albert lijkt dan ook nog niet voor binnenkort.

5. Kroonprins Frederik van Denemarken

Ook kroonprins Frederik van Denemarken zal, ondanks zijn 45-jarige leeftijd, nog even mogen wachten op het koningschap. Zijn moeder, Margaretha II (73) zit op de troon sinds 1972. Maar de Deense traditie wil dat de monarch tot aan zijn dood op de troon blijft zitten. Wanneer Frederik in de toekomst de macht van zijn moeder overneemt, zal hij Frederik X van Denemarken genoemd worden.

6. Kroonprins Naruhito van Japan

Kroonprins Naruhito van Japan is met zijn 53 jaar de oudste zoon van keizer Akihito en keizerin Mickhiko. De tachtigjarige Japanse keizer kwam in 1989 aan de macht en dat zal tot zijn dood zo blijven. De laatste jaren is zijn gezondheid er drastisch op achteruit gegaan. Het zou dus wel eens kunnen dat Naruhito niet al te lang meer moet wachten op het keizerschap. Kroonprins Naruhito en zijn vrouw hebben slechts één kind: prinses Aiko. De geboorte van hun dochter heeft het debat in Japan over de opvolgingsregels, die stellen dat enkel mannen keizer kunnen worden, nieuw leven ingeblazen.

7. Erfprins Alois van Liechtenstein

Erfprins Alois van Liechtenstein is de oudste zoon van Hans Adam II en prinses Marie. Hans Adam II (68) kwam na het overlijden van zijn vader in 1989 aan de macht. In augustus 2004 duidde hij zijn zoon Alois aan als regent van Liechtenstein. Maar op de titel van vorst zal de 45-jarige kroonprins moeten wachten tot zijn vader overlijdt.

8. Kroonprins Al-Muhtadee Billah van Brunei

Sultan Hassanal Bolkiah kwam aan de macht in Brunei Darussalam na de troonsafstand van zijn vader in 1967. Zijn 39-jarige zoon Al-Muhtadee Billah zal op zijn beurt zijn vader opvolgen. Hij werd als kroonprins aangeduid in 1998. Hij wordt nu al voorbereidt op zijn taak als sultan. Zo bekleedt hij verschillende overheidsfuncties, waaronder senior minister aan het bureau van de eerste minister. Wanneer zijn vader in het buitenland zit, wordt hij ook steeds aangeduid als plaatsvervangende sultan.

9. Salman bin Hamad al Khalifa van Bahrein

De 44-jarige Salman bin Hamad al Khalifa is de oudste zoon van Hamad bin Isa al Khalifa, koning van Bahrein sinds 2002. Tussen 1999 en 2002 was Hamad bin Isa emir van het land. Hoewel hij de titel van koning nog maar 11 jaar draagt, heeft hij wel al de pensioengerechtigde leeftijd van 63 jaar. Desondanks denkt de kwieke Hamad bin Isa, vader van 12 kinderen bij vier verschillende vrouwen, nog lang niet aan een troonsafstand.

10. Kroonprins Haakon Magnus van Noorwegen.

De Noorse koning Harald V (76) zit reeds 22 jaar op de troon. Op zijn 75e verjaardag verklaarde hij koning van Noorwegen te blijven zolang zijn gezondheid het toelaat. Wanneer hij sterft, zal zijn zoon kroonprins Haakon Magnus (40) de macht overnemen. Haakon kon al even wennen aan het koningschap tussen eind 2003 en midden 2004 toen zijn vader behandeld werd voor blaaskanker en als regent van het land aangeduid werd. Hetzelfde gebeurde tussen begin april 2005 en juni 2005 toen Harald V een hartoperatie onderging. (LS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content