Telefoonstoring laat Syriëganger toe om vliegtuig naar Turkije te nemen

Ard van der Steur © Belga Image

Een Nederlandse terreurverdachte kon dit jaar in Düsseldorf toch het vliegtuig naar Turkije nemen. Dat kon doordat een telefoonstoring vertraagde het uitvaardigen van een arrestatiebevel. Dat geeft Nederlands minister van Justitie Ard van der Steur toe.

Van der Steur antwoordde woensdag op vragen van de sociaal-liberale partij D66. Het was al bekend dat een bericht uit Duitsland de Nederlandse officier van justitie te laat had bereikte om het aanhoudingsbevel uit te vaardigen. De precieze reden was echter onduidelijk gebleven.

Het blijkt dat de man in de avond van zaterdag 27 februari in Duitsland werd gecontroleerd. De Duitsers informeerden SIRENE (Supplementary Information Request at the National Entry), het Nederlandse bureau dat dit soort informatie moet doorspelen, in de nacht van 27 op 28 februari. Het bureau kon de politiediensten niet contacteren door een telefonische storing. SIRENE heeft dezelfde nacht nog de informatie per e-mail doorgestuurd, maar die werd pas maandagochtend gelezen. Daarna is alsnog een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd.

D66-leider Alexander Pechtold spreekt van ‘onwaarschijnlijk gestuntel’. Hij gaat vervolgvragen stellen en wil onder meer weten waarom in dit soort gevallen niet van mobiele telefoons gebruik gemaakt kan worden. De storing zat in de 088-nummers op een interne server van de politie.

De Syriëganger, Martijn N. of Latief genoemd, stond niet alleen al gesignaleerd, maar ook zijn paspoort was ingenomen. Hij reisde met zijn identiteitskaart. Bij een eerdere poging om naar Syrië te komen, had Turkije hem al opgepakt en naar Nederland gestuurd. Na zijn reis naar Istanboel is de man volgens Van der Steur op 28 februari in de Bulgaarse hoofdstad Sofia aangekomen. Uiteindelijk hielden de Turkse autoriteiten hem op 13 mei in Ankara weer aan. Eind juni is hij aan Nederland overgedragen. (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content