Syriza gaat opnieuw in zee met Onafhankelijke Grieken: 'Duidelijk mandaat gekregen'

21/09/15 om 07:53 - Bijgewerkt om 08:48

'Het Griekse volk heeft ons een duidelijk mandaat gegeven om in binnen- en buitenland te vechten voor de trotse van ons volk', zei Alexis Tsipras na de verkiezingsoverwinning van zijn partij Syriza. Er komt opnieuw een coalitie met de Onafhankelijke Grieken.

Syriza gaat opnieuw in zee met Onafhankelijke Grieken: 'Duidelijk mandaat gekregen'

Alexis Tsipras © Belga Image

Met bijna alle stemmen geteld behaalt het radicaal-linkse Syriza 35 procent. Een duidelijk verschil met de conservatieve Nea Demokratia van Evangelos Meimarakis, dat op 28 procent strandt. De voorspelde nek-aan-nekrace is dus uitgedraaid op een verschil van ruim zeven procentpunt.

Tsipras en Panos Kamenos van Anel

Tsipras en Panos Kamenos van Anel © Belga Image

Syriza verzekert zich wellicht van 144 of 145 zetels in het 300 zetels tellende parlement. De partij komt dus enkele zetels te kort voor een absolute meerderheid en kondigde al aan dat het opnieuw een regering zal vormen met de rechts-populistische Onafhankelijke Grieken (Anel). Een coalitie met Anel zou goed zijn voor 155 zetels.

Moeilijke tijden

Het is voor Syriza de tweede verkiezingsoverwinning in negen maanden. 'Het Griekse volk heeft ons een duidelijk mandaat gegeven om in binnen- en buitenland voor de trots van onze mensen te vechten', zo zei partijleider Alexis Tsipras in zijn overwinningstoespraak in Athene.

Tsipras benadrukte dat er Griekenland nog moeilijke tijden te wachten staan, onder meer als gevolg van het opgelegde besparingsprogramma. Er zijn geen 'magische' oplossingen om uit te crisis te komen, zo klonk het. 'Maar we zullen de zwakkere groepen beschermen.' Bekijk beelden van de toespraak:'Tsipras is toch mislukt'

In een reactie op Radio 1 zei minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA), bij de recente onderhandelingen met de Griekse regering een van de voorstanders van een streng besparingsprogramma, dat hij ontgoocheld is door de verkiezingsuitslag.

'We hebben twee maanden verloren terwijl Griekenland een strak saneringsprogramma moet uitvoeren en de uitlatingen van Tsipras daarover zijn altijd dubbelzinning geweest', dixit Van Overtveldt. 'Zijn regering moet dat programma nu uitvoeren en daarom ben ik ontgoocheld, want de meerderheid van de coalitie is krapper.'

Daarom ook dat Van Overtveldt vindt dat Tsipras ondanks de zege van Syriza mislukt is. 'Hij wilde een sterker mandaat, maar daar kan je nu niet van spreken'.

Kan de verkiezingsuitslag gezien worden als een signaal tegen het programma? Van Overtveldt: 'Als dat het signaal is dat de Grieken geven, nemen we daar akte van, maar dat zal niets veranderen aan de afspraken die gemaakt zijn. Deze uitslag, geen enkele verkiezingsuitslag, zal leiden tot een heronderhandeling van het programma'.

Syriza gaat opnieuw in zee met Onafhankelijke Grieken: 'Duidelijk mandaat gekregen'

© Belga Image

Afgescheurd

Na Syriza en Nea Demokratia volgt op ruime afstand het extreemrechtse Gouden Dageraad met 7 procent (19 zetels). Vermoedelijk zullen in het nieuwe parlement zeven partijen vertegenwoordigd zijn, want ook het centrumlinkse PASOK, de communistische KKE en het sociaalliberale To Potami hebben de kiesdrempel van drie procent genomen.

De van Syriza afgescheurde Volkseenheid dreigt echter, net als de Unie van Centristen, die drempel niet te overschrijden.

Amper effect

De opkomst was - zoals verwacht - eerder laag: 55 procent van de kiesgerechtigden daagde op. Nochtans geldt in Griekenland officieel stemplicht.

Hoewel de verkiezingen zondag weinig tot geen effect kunnen hebben op het door de internationale geldschieters aan Athene opgelegde beleid, bestempelde Syriza de verkiezingszege zondagavond euforisch als een 'boodschap aan Europa dat de linkse krachten aanwezig zijn en dat zij in de toekomst een verschil kunnen en zullen maken'. Ook de Franse president François Hollande pikte een graantje van het Syriza-succes mee door de zege te interpreteren als 'een belangrijke boodschap aan Europees links'.

Onze partners